Radek Příhonský uvařil liškového kubu s parmezánem, ochutnával Jakub Smolík

Šéfkuchař Radek Příhonský naučil Naďu Konvalinkovou a Patrika Rozehnala připravovat liškového kubu v moderní úpravě. Do restauracei Amade na Praze 1 dorazil i zpěvák a muzikant Jakub Smolík, který přijal roli vrchního degustátora.

Liškový kuba s parmezánem

Ingredience
  • 300 g krup
  • 4 šalotky
  • 150 g lišek nebo jiných hub (žampiony, babky, václavky a další)
  • česnek
  • majoránka
  • pažitka
  • lžíce parmazánu
  • čerstvý tymián
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř
  • lžíce másla
  • olivový olej

Postup:

Kroupy neproplachujeme a hned dáme do vroucí osolené vody. Množství vody by mělo být přibližně jeden centimetr nad kroupami. Vodu můžeme také v průběhu vaření přilévat, ale důležité je mít dostatek škrobu, který se nám z krup do vody dostává.

Po uvaření kroupy scedíme. Kroupy dáme zvlášť a škrobovou vodu nevyléváme. Na úplný závěr jí totiž celé jídlo zahustíme. Nepřidáváme žádnou smetanu ani nic jiného.

Česnek oloupeme a nasekáme najemno. Dvě šalotky nakrájíme najemno a orestujeme do barvy na malém množství olivového oleje. Přidáme trochu česneku a kroupy. Zalejeme škrobovou vodou z uvařených krup a dochutíme solí, pepřem a tymiánem.

Na druhé pánvičce si na másle a kapce olivového oleje orestujeme šalotku nakrájenou na čtvrtky spolu s liškami, které natrháme. Opět dochutíme solí a pepřem. Houby pokud možno nikdy nekrájíme. Při trhání nám zůstává totiž struktura houby, ale co je hlavní, zůstává nám chuť.

Servírování jídla

Orestované houby vmícháme do krup a ochutíme majoránkou. Přidáme nasekanou pažitku a vmícháme nastrouhaný parmazán. A na úplný závěr vmícháme ještě jednu polévkovou lžíci másla, které nám suroviny lehce propojí.

Radek Příhonský

Více než 8 let šéfoval restauraci V opeře v Praze, pak se rozhodl, že bude cestovat a sbírat nápady. Svůj sen si splnil a projel kus světa. Právě teď se například vrátil z Izraele, kde pomáhal svému kamarádovi otevírat hned dvě české restaurace.

Zahraniční zkušenosti zužitkoval i při své práci na Ministerstvu zahraničí České republiky. Tam vařil pro ministra Karla Schwarzenberga. Ten miloval třeba obyčejné ovocné knedlíky. Radek Příhonský miluje vaření z čerstvých a sezónních surovin, nesnáší zmrazené polotovary a ctí tradiční chutě a ingredience.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

Ondřej Kepka

Tajný deník čínské císařovny

Koupit

Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.