Radim Uzel o řešení problémů v přechodu

7. květen 2012

Se sexuologem a gynekologem MUDr. Radimem Uzlem, CSc. jsme mluvili o problémech, se kterými se potýkají ženy v období klimakteria (přechodu).

Hovořili jsme o tom, kdy ženy prožívají období přechodu. Povídali jsme si o potížích, které je mohou trápit. Mluvili jsme o jejich příčinách. Probírali jsme také, co jim může pomoci klimakterium lépe zvládnout. A povídali jsme si i o tom, jaké potíže mají v tomto životním období muži.

Ženy mají obvykle přechod mezi 44 a 55 rokem. Výraznější změny prožívají obvykle od 6 měsíců do dvou let. Příznaky menopauzy způsobují hormonální změny. Nepříjemné projevy menopauzy bývají ale také důsledkem špatné stravy, stresu a nedostatku pohybové aktivity. Z tohoto hlediska se přechod nevyhýbá ani mužům.

Až 75 procent žen si v období přechodu stěžuje na různé návaly. Potýkají se i s bušením srdce, nočním pocením, únavou, závratěmi i nespavostí. Mají i psychické potíže. Bývají předrážděné, prožívají proměnlivé nálady a deprese.

Problémy jim působí i horší paměť, snížená schopnost se soustředit nebo rozhodovat a spolu s nimi také plačtivost, popudlivost, případně ztráta sebevědomí. Stěžují si také na problémy v intimním soužití. Dalšími nepříjemnými jevy, které se u některých žen v klimakteriu objevují, je inkontinence, vypadávání vlasů, zvýšená lomivost nehtů, zhoršení zraku, suchost kůže i sliznic.

Řadu z těchto problémů je možné řešit dobrou stravou, cvičením a úpravou životního stylu.

Na potíže doprovázející klimakterium předepisují lékaři ženám hormonální substituční terapii (HST). Je podle všeho nejúčinnějším lékem na zmíněné potíže. Na HST nemají lékaři úplně jednotný názor. Debatují hlavně o tom, do jaké míry může mírně, ale přece, zvýšit riziko rakoviny prsu, což byl závěr několika studií.

Spustit audio