Rady, jak hnojit balkónové rostliny

26. červen 2020

Jako my lidé potřebujeme jíst a pít, rostliny potřebují pro růst živiny. I ty, které v letním období zdobí naše balkóny, terasy, okenní parapety. Aby upoutaly nádherou květů, aby jich byly vodopády, musíme balkónovky pravidelně hnojit. U těch, které nemají samočistící schopnost, navíc odstraňovat odkvetlá květenství. Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář.

„Než si povíme, jak hnojit, musíme si balkónové rostliny rozdělit na několik skupin. Kvetoucí a okrasné listem (kopřivěnka, různé druhy plektrantusů). To jsou první dvě skupiny, a tedy i různá hnojiva. Pro kvetoucí balkónovky to budou hnojiva udržující aktivní růst a podporující kvetení či tvorbu plodů. Pro okrasné listem pouze hnojiva podporující růst.

Kvetoucí balkónové rostliny navíc dělíme na druhy pěstované v běžných substrátech a druhy pěstované v substrátech s minimem vápníku nebo bez vápníku. Opět se budou lišit hnojiva, která na ty či ony rostliny použijeme. Do první skupiny patří petúnie, muškáty, salvie, různé letničky, běžně pěstované i v záhonech, apod. Druhou skupinu tvoří kyselomilné druhy, jako jsou begónie, fuchsie, voskovky (ledovky), kamélie, azalky, hortenzie.

Chceme-li si rostliny za oknem rozdělit podle toho, jestli po odkvětu tvoří plody se semeny, můžeme, třeba takto. Na ty, u kterých o to stojíme a ty, u kterých to vítané není. V první skupině budou papričky, rajčátka, ozdobné lilky, jahůdky a jahody,… Tam, kde nechceme, aby plody tvořily, musíme květy trhat, stříhat. Do této skupiny patří i některé odrůdy petúnií, z muškátů hlavně ty obyčejné, tzv. zonálky, pak salvie, lobelky, velkokvěté begonie.

Lobelky přihnojujeme jednou týdně univerzálním železitým hnojivem

Letniček, pěstovaných za oknem, jsou desítky. Obecně se dá říct, že jakmile stopka květu či květenství po opadu plátků nezasychá, musíme ji odstranit, aby se nezpomalovalo nasazování nových květů.

Pokud se nám zdá, že spodní listy balkónových rostlin rychle žloutnou, schnou, měli bychom přihnojit trochou ledku. Nebo dát jednou či dvakrát hnojivo typu Start, s větším obsahem dusíku, aby rostliny ‚nezababčily‘, nezatvrdly, zejména ty převislé.“

Spustit audio