Rak

26. červen 2003

Takže máme za sebou letní slunovrat. Jak říkají pesimisté: Vánoce jsou na krku. O víkendu Slunce vstoupilo do znamení Raka, a to znamená, že je čas pohovořit o jazykovém zákulisí pojmenování souhvězdí Raka, latinsky Cancer.

Vysvětlení původu českého slova rak, které označuje vodního živočicha, desetinožce s klepety, bude dost stručné. Jde o všeslovanské slovo, které ve všech slovanských jazycích zní víceméně stejně. O původu praslovanského rak odborníci nevědí skoro nic. Snad prý nějak, ale neví se přesně jak, souvisí s latinským cancer, řeckým karkínos a staroindickým karkata, tvrdý, což by znamenalo, že slovo rak má indoevropský kořen kar- tvrdý. Jde ovšem o tvrdou schránku račího těla.

Se slovem rak souvisí pro mnohé dost hrůzné slovo rakovina, ale na to ještě dojde řeč. Teď se věnujme souhvězdí Raka, které ve starších textech také někdy vystupuje jako souhvězdí Krab. To je tím, že Řekové a Římané měli pro raky a kraby jen jedno slovo, takže není jasné, jaké zvíře na obloze vlastně je, zda do slavného boje Hérakla s Hydrou zasáhl rak nebo krab. Dohodněme se, že to byl rak, protože tak se tomuto souhvězdí dnes říká častěji a tu řeckou mytologickou historku si odvyprávějme.

Jedním z mnoha úkolů, který měl řecký hrdina Héraklés za svého pestrého života splnit, bylo zabití obludy s hadím tělem a devíti dračími hlavami, která se jmenovala Hydra. Obluda měla pomocníka, snad kraba, snad raka, my jsme se dohodli, že to byl rak. A ten rak se během boje Hérakla s Hydrou zakousl hrdinovi do nohy. V tom okamžiku ho však šípem zabil Héraklův pomocník pastýř Ioláos. Smrt raka Hydru překvapila, ohlédla se po svém mrtvém pomocníkovi a Héraklés toho využil a upálil jí hořícím stromem jednu z hlav. Nová nenarostla, a Héraklés tak přišel na správnou dejme tomu technologii zabití Hydry; je třeba ji hlavy nejen usekávat, ale potom i upalovat. Což bylo poznání, které vedlo k Héraklovu vítězství. Takže když se to tak vezme, rak, který měl Hydře pomoci, vlastně paradoxně pomohl Héraklovi. Z čehož vychází i teorie, která vysvětluje, proč je rak na obloze v podobě souhvězdí. Umístil ho tam prý Zeus za sice nechtěnou, ale přece jen pomoc jeho milovanému synovi. Jiná teorie však říká, že raka na oblohu umístila Héra, která mimomanželského syna svého muže nenáviděla a všem Héraklovým nepřátelům nadržovala.

K souhvězdí Raka ještě dodám, že ho znali už staří Chaldejci a že pro ně to nebyl ani rak, ani krab, nýbrž Brána lidí. Touto bránou prý sestupovaly lidské duše zpátky na zem. O souvislostech raka a rakoviny promluvím zítra.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.