Rčení „Pij do polopita a jez do polosyta“ platí jako prevence dny i v současnosti

11. březen 2020

Onemocnění dnou zasahuje drobné klouby těla. Silná bolest i zarudnutí kloubu přichází velmi rychle, ovšem pouhými léky se nevyléčíte. Dna patří mezi nemoci, které vznikají metabolickými změnami v organismu z důvodu špatných dietních návyků. Hlavní prevencí i léčbou je proto dieta.  Radí MUDr. Petr Grenar.

Dna je zánětlivé onemocnění drobných kloubů těla, kterému se dříve lidově říkalo pakostnice nebo nemoc králů. Dna totiž převážně vzniká špatnými dietními návyky a s tím souvisejícími metabolickými změnami v organismu. Při konzumaci velkého množství živočišných bílkovin, uzeného nebo červeného masa a alkoholu se zvýší hladina tzv. purinů. Ty se dále rozkládají na kyselinu močovou a následně mohou tvořit krystalky, které se ukládají v kloubech a způsobí bolest a zánět. Kromě toho tu hrají velkou roli i typické excesy, kdy jsme například pozváni na zabijačku a zkonzumujeme větší množství jídla, než náš organismus unese. Tím dojde k zahlcení organismu metabolity z masa a k vysrážení krystalků do synoviální tekutiny kloubu a následně k záchvatu dny. Za vznikem onemocnění stojí z 60% genetické vybavení zděděné po předcích. Ovšem problémy urychlíme nebo si je způsobíme právě špatnými dietními návyky. Hlavní prevencí je tedy dieta.

Bolest, která přichází náhle

Nejčastěji (až z 60%) nemoc postihuje palec u nohy na přechodu prstu a plosky nohy, ale výjimkou nejsou ani jiné klouby, například na prstech u rukou nebo lokty. Pokud je postižen palec u nohy, bolest limituje chůzi i stoj. Bolest i zarudnutí kloubu přichází velmi rychle v průběhu několika hodin, a proto se potížím někdy říká „dnavý záchvat“. Bolesti jsou tak velké, že nás donutí danou oblast imobilizovat. Často je postižen pouze jeden kloub, který je horký a bolestivý. Dna ale nepřichází z čistého nebe. Vždy před tím předchází nějaký jídelní nebo alkoholický exces, který odbrzdí načatý organismus. Jako důsledek se projeví onemocnění dnou. Bolest je proto nutné vždy vyhodnocovat v kontextu s celým životním stylem. Zkušený lékař proto často potenciálního dnavého pacienta odhadne pouhým pohledem.Typický dnavý pacient je v obličeji odulý, lehce obézní, mohou se mu již vytvářet malé výrůstky (dnavé tofy) v oblasti malých kloubů nebo v oblasti uší. Celkový zkušený pohled na pacienta již zkušeného lékaře nasměruje, že by se v jeho případě mohlo jednat o tento typ onemocnění.

Diagnóza a léčba

Když se objeví dnavý záchvat, je potřeba navštívit lékaře, který vyhodnotí příslušné rozbory. Dnavá diagnóza se stanovuje hlavně rozborem výše hladiny kyseliny močové v krevním séru. Primární záchvat ještě nemusí korelovat s vysokou hladinou kyseliny močové v krvi, ale při dalších odběrech už je její pomalý nárůst vidět. Pro stanovení diagnózy je možné také rentgenové vyšetření, ale pokud ještě nejsou výrazně vytvořeny dnavé tofy v oblasti kloubu a nejsou v době vyšetření ještě viditelné, rentgen může být zavádějící. Pokud se onemocnění na základě vyšetření potvrdí, přistupuje se k dietní léčbě, která je vždy zásadní. K tomu se dlouhodobě užívají léky typu allopurinolu, a to i když už záchvat pominul. Jedná se o prevenci, protože je nutné do celkové léčby vstoupit i nesteroidními antirevmatiky. Ty musí výhradně indikovat lékař. Pacient by si nikdy neměl dnu léčit sám.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.