Ředitel regionálního vysílání Českého rozhlasu Jan Menger: Přání našich posluchačů se snažíme vyslyšet

9. prosinec 2020

Pod ředitele regionálního vysílání Českého rozhlasu Jana Mengera spadá čtrnáct rozhlasových stanic od Karlových Varů po Zlín. V pořadu Xaver a host poodhalil vánoční a silvestrovský program i novinky, které se připravují na následující rok.

Jan Menger se v rozhlasové branži pohybuje od roku 1995, kdy nastoupil jako moderátor a zprávař na soukromou rozhlasovou stanici. Nyní dohlíží na vysílání všech regionálních stanic spadajících pod Český rozhlas. „V rádiu jsem asi od patnácti let, takže kromě něho a několika brigád jsem v jiném oboru nepracoval. Kdyby mě ale vítr zavál jinam, byla by to nejspíš železnice,“ směje se.

Neočekávaný úspěch Pochoutkového roku

Už čtyři roky slýchají posluchači regionálních stanic ve vysílání kulinářský pořad Pochoutkový rok, v rámci kterého cestuje moderátor Patrik Rozehnal po České republice a hledá zajímavé recepty, které se v rodinách předávají z generace na generaci.

„Přiznám se, že úspěch Pochoutkového roku mi v pozitivním slova smyslu vyrazil dech. Teď už startuje pátý ročník soutěže a posluchači dál přibývají. Mám z toho hroznou radost, protože posluchači si nás pouštějí domů – vaří s námi, předávají si recepty a dokonce vznikají nová přátelství,“ říká Jan Menger.

Letošní Vánoce budou ve znamení Slunečné

Z pozice ředitele regionálního vysílání vede Jan Menger rádio především z hlediska programu a strategie. Vysílání proto řeší i s půlročním předstihem. „Vánoční vysílání plánujeme zpravidla už v létě a věci doděláváme až do půlky prosince,“ upřesňuje. „Nemyslím si při tom, že je vždy nutné vymýšlet něco nového. Stačí dělat věci tak, aby se i posluchači, kteří jsou na svátky doma sami, cítili příjemně.“

Při sestavování programu se berou v potaz i přání posluchačů. „Na Vánoce jsme vyšli našim posluchačům vstříc a domluvili jsme se s protagonisty seriálu Slunečná, které jsme pozvali k nám do vysílání jako hosty. Už teď mohu říct, že účast přislíbili Marek Lambora, Eva Burešová, Vladimír Polívka, David Prachař, Tereza Brodská, Filip Blažek, Iva Hüttnerová a další,“ prozrazuje ředitel hosty série, která poběží v týdnu od 21. do 25. prosince, vždy v čase mezi 13. a 14. hodinou.

Na Silvestra bude zábava

V týdnu kolem Silvestra se do vysílání vrátí pořad Xaver a host, který přivítá Jaroslavu Obermaierovou, Petra Jablonského nebo Luďka Sobotu. Hostem silvestrovské Humoriády bude Tomáš Töpfer. „Čeká nás také Silvestr s herci ze seriálu Sestřičky, dorazí Saša Rašilov, Igor Chmela, Sabina Laurinová a Kristýna Frejová. Od devíti večer až do půlnoci pak poběží to nejlepší z Humoriády na cestách,“ popisuje Jan Menger silvestrovské vysílání.

Velké plány se chystají i na následující rok. „Na letní měsíce máme naplánováno Chalupářské léto, to bude na jedné straně zahrnovat rady pro kutily a zahrádkáře, zároveň ale navštívíme i chalupy slavných osobností. Pokud vše půjde dobře, podíváme se také po různých českých, moravských a slezských pivovarech,“ prozrazuje ředitel regionálního vysílání.

Jaké další novinky se chystají na příští rok? A podle jakých pravidel se vybírá hudba do vysílání? Poslechněte se audiozáznam celého pořadu.

Spustit audio