Referendum ve středních Čechách: v Řevnicích o výstavbě v obci a ve Zduchovicích o oboře s jeleny

8. říjen 2021

Obyvatelé Řevnic u Prahy a Zduchovic na Příbramsku budou rozhodovat nejen o novém složení Poslanecké sněmovny, ale i o dění v obci. Kromě voleb se totiž u nich koná i místní referendum.

V Řevnicích se referendum týká oblasti bývalé betonárny za tamním nádražím. Lidé budou hlasovat o tom, jestli na pozemcích chtějí nechat postavit bytové domy, nebo ne. Zajímavé je, že referendum se o této věci koná už podruhé. Minulé hlasování ale soud zneplatnil. Jak dopadne nové referendum, už město ale teoreticky nemusí zajímat, protože se zástavbou domů v této oblasti už stejně nepočítá aktuálně připravovaný územní plán. Pozemky chce radnice využít k vybudování parku, sportovišť nebo třeba menších obchodů a služeb. Územní plán musí radnice schválit do konce příštího roku. 

Ve Zduchovicích na Příbramsku budou lidé hlasovat o vzniku obory, kterou plánují majitelé pozemku oplotit. Chce tam chovat jelena evropského. Postavení plotu se ale nelíbí některým místním, kteří se bojí, že by se nedostali například na oblíbenou vyhlídku Na Altánku. Vlastníci se ale zavázali, že do obory bude celoročně volný přístup, což je vlastně ze strany obce i podmínkou pro schválení vzniku výstavby.

Pravidla pro referenda jsou stejná jako pro volby do Poslanecké sněmovny. Hlasovat můžou všichni obyvatelé dané obce starší osmnácti let, před komisí se musí prokázat občanským průkazem. Například v Řevnicích jsou dva volební okrsky, ve Zduchovicích pak jeden. Závěrem doplním, že dnes jsou volební místnosti otevřené do desíti do večera a zítra mají čas lidé odevzdat svůj hlas od 8 ráno do dvou hodin odpoledne.

autoři: Karolína Burdová , Von
Spustit audio