Reklamy na Ottovo mýdlo hýřily barvami a vtipem. Rakovnický továrník využíval sílu propagace už před sto lety

14. leden 2023 13:25

Slavný rakovnický podnikatel František Otta vlastnil továrnu na mýdlo, jedlé tuky a čistící prostředky. Historické reklamní poutače na jeho výrobky zobrazují nadšené hospodyňky i děti se zářivě bílými zoubky. Doplňují je vtipně veršované reklamní slogany. Sbírku reklamních obrazů Františka Otty se podařilo zrestaurovat a my tak máme jedinečnou příležitost prohlédnout si je zblízka.

František Otta nepocházel z Rakovníka, ale z Kostelce nad Labem. Jeho touha stát se mydlářem prý vycházela z obdivu k bohatému místnímu mydláři Ničkovi. Vyučil se v Praze u firmy Pitteroff, která vyráběla svíčky a mýdlo. Zkušenosti potom sbíral jak u dalších pražských firem, tak i na vandru v cizině.

Jeho chvíle nadešla v roce 1875, kdy se v Rakovníku uvolnila mydlářská dílna a František Otta si tam na doporučení staršího bratra Antonína pronajal prostory a založil vlastní firmu. Během dne prodával v krámě a v noci vařil mýdlo.

Začátky byly sice svízelné, ale po roce 1900 si František Otta zřídil prostornou dílnu u trati za městem a přestěhoval se na rakovnické Husovo náměstí, kde nad domem č.p. 124 můžeme dodnes vidět jeho jméno.

„Samozřejmě i František Otta měl svoje konkurenty. Určitě budete znát slavné mýdlo s jelenem. To byl zase výrobek pana Schichta z Ústí nad Labem,“ vysvětluje etnografka z rakovnického Muzea TGM Lenka Šmídová. „Pan František Otta vyráběl ve své továrně také kosmetiku: holicí mýdla pro pány, kosmetiku pro dámy a pro děti i pro dospělé zubní pasty a ústní vody.“

Továrna stále rozšiřovala sortiment. Kromě základního Ottova mýdla rakovnického nabízela například zahuštěné mýdlo Mydlík, mýdlo na těžko vypratelné skvrny Mogul nebo mýdlový prášek Omýr. Firma proslula reklamní činností, kdy pro hospodyňky vydávala různé letáky s návody a pro děti pohádkové knížky nebo série Dobrodružství Ottáčka a Ráčka. U zákazníků potom bodovala vtipnými slogany: „Vybírej si bystrým zrakem, z mýdel vždycky jen to s rakem!“ nebo „Nehubujte na tu dřinu, Otamýr sám pere špínu!“

Majitelé přizvali k výrobě plakátů významné malíře a grafiky té doby.

Výstava v rakovnickém Galerii Samson Cafeé představuje výběr reklamních obrazů a plakátů převážně z 1. poloviny 20. století. Shromáždila je a nechala zrestraurovat firma Rakona Rakovník – Procter and Gamble, která navazuje na tradici výroby Františka Otty.

Spustit audio