Řekněte jo-jo efektu ne-ne! Kateřina Cajthamlová vám poradí, jak na to

2. červen 2016

S jo-jo efektem se minimálně teoreticky setkal snad každý, kdo někdy zkusil hubnout. Kila jdou nejdříve dolů, po nějakém čase ale polevíte a přiberete víc, než jste shodili. Jak tomu zabránit? A je to boj na celý život?

Jo-jo efekt představuje situaci, kdy nějakým způsobem shodíme kila, ale postupem času je zase nabereme. A často nabereme víc, než jsme shodili. Podruhé shazujeme obtížněji a kila se vrátí rychleji. Pokud diety opakujeme a trvalé výsledky se nedostavují, znamená to, že někde děláme velkou chybu. Jo-jo efekt dokazuje, že to, co jsme dělali, bylo špatně.

Musíme se tedy vrátit na úplný začátek, najít prvotní chybu a začít znovu úplně jinak. Konečné řešení, které nám pomůže definitivně skoncovat s jo-jo efektem, bývá zpravidla zdlouhavé. „Musíme dělat delší dobu správné věci,“ upozorňuje Kateřina Cajthamlová, „náš systém si bude dávat větší pozor, bude ve střehu, a jakmile začneme dělat blbosti, tak se zabejčí a nepůjde to.“


Nejčastější chyby, které vedou k jo-jo efektu
- nenavštívili jsme lékaře
- neznáme svůj aktuální zdravotní stav
- nemáme realistický cíl

Najděte skutečnou podstatu problému

Univerzální návod pro pacienty s jo-jo efektem neexistuje. Co funguje u jednoho, nemusí fungovat u jiného. Na začátku každého hubnutí bychom měli zvolit realistický cíl, tedy kolik chceme zhubnout, jakou dobu nám to zabere a jakou metodou na to půjdeme. „Pokud je vaším problémem stres, který zaháníte pamlsky, řešením není vynechat pamlsky, ale odbourat stres,“ radí Kateřina Cajthamlová. Když hodně jíte a nehýbete se, nesnižujte příjem jídla, raději zařaďte pohyb. Dieta je vhodným řešením jen v případě, kdy jsme přibrali důsledkem změny stravy.

Vyšetření pacienta, kterému kolísá váha, je poměrně rychlé. „Víme, že to, co pacient opakovaně dělal a mělo to stále kratší efekt se stále horšími následky, je špatný postup. Dá se s nadsázkou říct, že když začnete dělat cokoliv jiného, bude to správně,“ říká s úsměvem doktorka Kateřina. Ideální je s sebou k lékaři přinést soupis dietních metod.

Čtěte také

K jo-jo efektu nejčastěji vedou podvýživové diety s nižším energetickým příjmem než potřebují tříleté děti, a navíc bez pohybu, psychogenní příčiny v podobě opakovaného stresu a nesprávně nastavený cíl, kdy se tělo brání šílenému hubnutí.

Netrpělivost jo-jo přináší

Nejčastější obětí jo-jo efektu jsou lidé, kteří zkoušejí stále drastičtější metody hubnutí. Hubnutí jim přijde pomalé nebo hubnou jen na určitý čas (například do plavek nebo svatebních šatů), následkem čehož je jejich režim nefyziologický, tedy vede k obtížím. Jo-jo efekt naopak téměř nehrozí lidem, kteří režimy stupňují – postupně přidávají k jídlu zeleninu a ubírají pamlsky, připojují různé druhy pohybu. Ideální je každý týden udělat jednu drobnou změnu.

MUDr. Kateřina Cajthamlová ve studiu Českého rozhlasu Hradec Králové

Cesta zpátky existuje

Přestože se často zdá, že jo-jo efekt se dostaví, kdykoliv se pokusíme hubnout, a nelze se ho zbavit, není to pravda. Stačí změnit režim, kterým se pokoušíme hubnout. Většinou sami poznáme, co jsme udělali špatně. „Podvýživové režimy jsou provázeny únavou, pocitem nedostatku energie a jsou dlouhodobě neudržitelné, tělo naštěstí vytvoří demotivaci,“ říká Kateřina Cajthamlová.

Cesta k nápravě může být krátká, neměli bychom ale věšet hlavu, když se protáhne. Hlavně bychom neměli při zdánlivém neúspěchu rychle přeskočit na jinou metodu – důležité je probrat vše s lékařem a nechat si účinnost prověřit laboratorními testy. U každého je totiž efekt individuální, záleží na současném věku a věku, kdy jsme začali s hubnutím.

Poslechněte si celý rozhovor s doktorkou Kateřinou Cajthamlovou
autoři: Kateřina Cajthamlová , redakce
Spustit audio