Rekordní pikniková deka spojuje rodiny. Na její výrobě se podílí na 150 lidí z Dobříše a okolí

10. září 2019 11:20

V Dobříši vzniká rekordní pikniková deka. V Česku už je sice jedna rekordní deka zapsána. Ušili ji senioři v Brně a pyšní se rozměry 10 x 10 metrů. Zatím to však vypadá, že nadšenci z Dobříše tento rekord hravě překonají.

„Vzniká tady největší pikniková deka České republiky, která by měla mít minimálně 15 x 16 metrů. Původně jsme zamýšleli udělat deku 15 x 15 metrů, ale pro velký zájem jsme museli ještě jeden patnáctimetrový pruh látky přidat,“ říká předseda správní rady nadačního fondu Děti bez mobilu Jakub Jánský.

„ Nadační fond Děti bez mobilu je zaměřený na volnočasové aktivity dětí a jeho hlavním cílem je vystrčit děti ven od počítačů, tabletů a sociálních sítí.“

Další schůzka, na které se k sobě sešívají části rekordní deky, se koná v zámeckém parku. Začíná se tím, že děti rozdají jehly a nitě. Šijí maminky, teenageři, malé děti i babičky. Pomáhá i třináctiletý Matěj, který má na starosti navlékání nití.

Pikniková deka vzniká z textilních čtverců. „Na tu deku je potřeba 6 tisíc čtverečků,“ ukazuje iniciátorka projektu Věrka Vaňková několik barevných odstřižků látky. „Já jsem stříhala 600 čtverečků v ruce a chtěla jsem to vzdát, že ten rekord nedáme, protože jsem šla do práce a nemohla jsem na ruku,“ usmívá se Věrka Vaňková. Nakonec pomohly další dobrovolnice, které na řezacím stroji na látky nastříhaly čtverce a zajistily jejich olemování.

Český rekord drží švadlenky z Brna, které ušily deku 10 x 15 metrů. Pikniková deka z Dobříše bude ale mnohem větší

Odstřižky, ze kterých deka vzniká, nejsou jen obyčejné čtverce látky. Každý čtverec má svou historii. Najdeme na nich různé nápisy. „To jsou různé vzkazy. Kdo to šil, tak si to podepsal,“ ukazuje švadlenka Jaruška na vyšívaný vzkaz zakončený srdíčkem. „Je to vlastně taková srdcová záležitost.“

„ Je to zaměřené hlavně na rodiny, aby trávily volný čas spolu, což se nám na tom líbí. Šijí spolu děti, maminky i babičky,“ vysvětluje Jakub Jánský.

Rekordní deka by měla být hotová do soboty 28. září. Právě tehdy se v Dobříši uskuteční piknik, na kterém komisař pelhřimovského Muzea rekordů a kuriozit deku přeměří a vyhlásí nový český rekord.

Spustit audio