Rekordní sbírku berušek nashromáždila Denisa Karešová z Mladé Boleslavi

5. říjen 2020

Denisa Karešová berušky sbírá od 18 let. Má jich přes tisíc, v různých podobách, velikostech, z různých materiálů. Berušky většinou pocházejí od nás, ale ve sbírce se objevily i zahraniční berušky: z Velké Británie, Ruska, Holandska, Bulharska, Chorvatska, Řecka, Španělska nebo Egypta.

Jsou plyšové, dřevěné, keramické, sádrové, taky čokoládové a perníkové, berušky na klíček, na svíčkách, na hudebních nástrojích, berušky, které pokyvují hlavou. Nejmenší je beruška z korálků nebo malinká dřevěná, která se prodává v květinářství. Největší plyšová beruška má metr na délku. Trička, ponožky, náušnice, náhrdelník, žabky nebo povlečení ve sbírce také zdobí berušky.

Zajímavé je, že málokterá beruška má opravdu sedm teček, spíš jich mají víc. Mnohem hůř se shánějí „beruščí“ kluci, těch má Denisa jen málo.

Plyšové, dřevěné, keramické, sádrové, čokoládové a perníkové, berušky na klíček, na svíčkách, na hudebních nástrojích jsou ve sbírce

Sběratelka nové kousky nejčastěji získává od příbuzných a přátel. Její sbírku také rozšířil dar paní Vlastníkové z Prahy, která Denise věnovala svou malou kolekci 50 berušek. Denisa Karešová sbírku neustále rozšiřuje, nyní, díky malé dcerce, rychlejším tempem.

Údaj o rekordní sbírce byl zaznamenán do databanky Muzea rekordů a kuriozit Pelhřimov 30. prosince 2015.

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.