Reportáž z ukrajinského Černihivu: Zničeny byly tisíce domů, město se ale ubránilo

21. květen 2023

Ukrajinská armáda se chystá na protiofenzivu. Mohla by osvobodit další místa na východě země. Už víc než rok se lidé také snaží vrátit život do míst v okolí Kyjeva a na severu země, která loni okupovala nebo obléhala ruská vojska.

Bylo to od konce loňského února do poloviny března, kdy Rusové postupně prolamovali ukrajinské pozice a obkličovali město. Na některých místech se dařilo ukrajinským obráncům vzdorovat déle, než by si agresoři přáli.

Jejich původní plán Černihiv rovnou obsadit, padl. A k úplné blokádě jim chybělo podmanit si bažinaté okolí řeky Desná, která městem protéká – ani to se jim nikdy nepodařilo. 

Čtěte také

Zatímco Černihiv snášel ruské nálety a ostřelování, vesnice v jeho okolí se ocitly pod ruskou okupací nebo přímo na bojové frontě. Na začátku loňského dubna se ruská vojska z okolí Černihivu stáhla.

Jen ve městě úřady po měsíčním obléhání a ostřelování ruskou armádou napočítaly asi 3 tisíce zničených domů. Hluk úklidu a oprav bylo ve městě slyšet už loni v dubnu jen pár dnů potom, co se ruská vojska od ubráněného města stáhla. Z mnoha bytů se zvuky nářadí ozývají stále. 

Jak opravy pokračují a jak lidé ze zničených domů a bytů přečkali zimu? I o tom mluvila s lidmi v ulicích Černihivu Jana Karasová.

Spustit audio

Související