Reportérka Věra Hájková má Benešovsko procestováno křížem krážem

1. listopad 2019

Průvodkyní po Benešovsku se v pořadu Tady to znám stala reportérka Českého rozhlasu Věra Hájková. „Krajina na Benešovsku podporuje fantazii,“ říká žena, která sama bydlí jen kousek od vrchu Blaník.

Jak Věra Hájková sama přiznává, na Benešovsko si musela chvíli zvykat. „Na Benešovsko jsem se přivdala z Vysočiny, která je hodně malebná, ale nové bydliště mě hned oslovilo,“ říká reportérka. Kromě vrchu Blaník je lákavá také Želivka a to především místa, která musela ustoupit stavbě této vodní nádrže. K takovým místům patří například obec Zahrádky. Dnes zbyly z obce pouze tři památky – kostel, kamenná kašna a socha na někdejším náměstí.

Další místo, které byste během toulkách po Benešovsku neměli minout, je městys Vrchotovy Janovice. Najdete zde zámek umístěný v nádherném krajinotvorném parku, městys je navíc protkaný hned několika turistickými trasami a cyklostezkami.

Věra Hájková

Benešovsko nabízí hned několik variant na víkendový výlet. „Nemohu opomenout Konopiště, které mám sama moc ráda, a nemusím ani na prohlídku do zámku, ale stačí mi překrásná zahrada plná růží, skleník vybudovaný Františkem Ferdinandem d'Este nebo hradní příkop s medvědem Jirkou,“ vyjmenovává Věra Hájková. „Z Konopiště se pak dá pokračovat například na Český Šternberk,“ pokračuje reportérka.

autoři: Pavel Vítek , nwe
Spustit audio