Respirátory budeme nosit určitě do prázdnin, pak se uvidí – i podle dalších mutací, věří Prymula

10. květen 2021

Epidemie v Česku slábne, od pondělí přišlo druhé velké uvolnění v podobě otevřených ochodů a služeb, a to včetně cestovních kanceláří. „Cestování lidí se nedá vyhnout, ty cesty nepochybně nastanou. Je třeba uvažovat nad tím, že teoreticky nebezpečné mutace viru můžeme získat i v jiných místech než jen v zemích jejich původu. V turisticky atraktivních destinacích se totiž budou kumulovat lidé z celého světa,“ říká ve Speciálu epidemiolog Roman Prymula.  

V praxi to bude znamenat přísné dodržování už dnes zavedených a známých opatření, která by během turistické sezóny měla být podle Prymuly ještě zintenzivněna.

Čtěte také

„Doporučoval bych všem, kteří chtějí na dovolenou, aby i na tu cestu k moři vyjeli bezpečně. Dá se to realizovat třeba vlastním vozem s bydlením v penzionech, to je stejné riziko jako u nás. Doporučoval bych ale všem na dovolenou očkování,“ dodává epidemiolog. 

Stejný názor má i ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek, který potvrzuje, že to, co jsme si od očkování slibovali, naplňuje.

„Tak, jak roste proočkovanost lidí v seniorním věku, tak se snižují i jejich hospitalizace. Jsou to velmi optimistická čísla, po dvou dávkách vakcíny vyvinulo nákazu jen 0,16 až 0,12 procenta lidí. Pokud byli nakaženi, třeba i s vážnějším průběhem, po první dávce vakcíny, tak u nich nemoc vznikla zřejmě velmi brzy po, nebo těsně před samotnou vakcinací, kdy ještě nebyli chráněni. Takže po vakcinaci onemocněl jen zlomek promile,“ tvrdí Dušek.

Kdy se zbavíme respirátorů?

Od pondělí 10. května se mění i systém nošení respirátorů. Roman Prymula sice vnímá, že v létě je nošení ochrany nosu a úst nepohodlné a obtěžující.

Čtěte také

„Venku je to to riziko malé, takže tady vidím tu změnu v pořádku. V městské hromadné dopravě nebo ve vnitřních prostorách ale bude nutné je používat nadále, protože tam je to riziko šíření.“

Respirátory tak podle epidemiologa budeme nosit do začátku prázdnin, pak se uvidí.

„Pokud by nedocházelo k zavlékání různých mutací, tak bychom se asi s respirátory na léto rozloučit mohli. To riziko tady ale bohužel je a situace v jiných zemích je horší než u nás,“ upozorňuje Prymula.

Kdy nosit respirátor?
Venku je potřeba mít zakrytá ústa a nos všude tam, kde nemůžete dodržet dvoumetrovou vzdálenost od ostatních. Také v situacích, kdy se potkáte s někým, s kým nebydlíte.
Nemění se pravidla pro nošení respirátorů a nanoroušek ve vnitřních prostorech. I dál jsou povinné například v hromadné dopravě nebo v obchodech.

Epidemie jednoznačně brzdí

Populační data, jak říká ředitel ÚZISu, jsou velmi dobrá. „Klesají téměř progresivně, mezitýdenní poklesy počtu nově potvrzených případů jsou 20 a 25 procent.“

Hosté Speciálu:
Jan Kubíček
, předseda českého výboru Mezinárodní asociace obchodních center
Václav Hrbek, předseda Retailové asociace a zakladatel firmy AlpinePro
Ladislav Dušek, ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky
Roman Prymula, epidemiolog, předseda představenstva Nemocnice AGEL Říčany
Martin Smolek, náměstek ministra zahraničních věcí
Jan Papež, místopředseda Asociace cestovních kanceláří
David Mareček, ředitel České filharmonie
Soňa Dorňáková Stamu, spolupracovnice Českého rozhlasu

A dodává: „Zejména mne těší procento pozitivních záchytů z prováděných testů. Kdyby epidemie hrozila nějakým nadechnutím k růstu, tak by toto procento rostlo. U nás se teď děje opak – epidemiologicky indikované testy mají pozitivitu pod 5 procent, klinicky indikované pod 10 procent a klesá i počet lidí se symptomy, takže jednoznačně epidemie brzdí.

Co Duška naopak trápí, je stále relativně vysoký počet pacientů v intenzivní péči nemocnic, kam se za minulý týden dostalo 110 až 115 vážně nemocných. „To není nijak malé číslo a stejná čísla nás loni v polovině září děsila.“

Upozorňuje i na rozdílnou sílu epidemie: „Stále máme velké rozdíly ve virové zátěži v různých regionech, a to až řádově, což komplikuje plošný postup v rozvolňování,“ domnívá se Jaroslav Dušek.

Celý Speciál Tomáše Pancíře najdete v audiozáznamu.

autoři: Tomáš Pancíř , lup
Spustit audio

Související