Respirátory od půlnoci ze středy na čtvrtek, doma vyrobené roušky budou tolerovány jen do konce měsíce

23. únor 2021 15:00

Ministerstvo zdravotnictví nařídilo nošení respirátorů nebo dvou chirurgických ústenek v místech, kde je větší koncentrace lidí, od půlnoci ze středy na čtvrtek. Výjimku mají děti od dvou do patnácti let. I pro ně ovšem platí zákaz nošení domácí roušky ve školách.

Povinnost nosit respirátor třídy FFP2 nebo dvě zdravotnické roušky na sobě v místech s vysokou koncentrací lidí, začne platit o půlnoci ze středy na čtvrtek 25. 2.

Nosit respirátor či dvě obličejové masky bude nově povinné v MHD, na zastávkách, letištích, v motorových vozidlech, pakliže v nich nejedou členové domácnosti, v obchodech a provozovnách služeb. 

Výjimku z nařízení mají děti ve věku 2 až 15 let. Respirátory nejsou v dětských velikostech k dispozici, děti by proto měly nosit dostupné zdravotnické masky nebo domácí roušky. Ve školách ovšem domácí roušky děti nosit nesmí.

Do konce února navíc nebude povinné nosit zdravotnickou roušku či respirátory na místech, které nejsou vládou definované jako vysoce rizikové. 

„Záměr je, aby to bylo v době od 1. března dále platné všude. Do konce měsíce ale ještě lze v procházkách po městě tolerovat šálu nebo domácí roušku,“ řekl ministr Jan Blatný.

Pokud tak podle Blatného například lidé půjdou venku v rozestupu menším než dva metry, do 1. března mají povoleno mít jen například vlastní bavlněnou roušku. Od března ale bude povinné i na těchto místech nosit alespoň zdravotnickou masku. C

Celé opatření najdete zde.

zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio