Restaurační zahrádky i kulturní akce. Pražský magistrát v sobotu uzavře část Smetanova nábřeží

22. květen 2020

Uzavření asi stometrového úseku jednoho jízdního pruhu na Smetanově nábřeží se i přes odpor opozice i Prahy 1 uskuteční. Začne v sobotu. Zastupitelé ve čtvrtek hodiny otázku probírali, návrh ODS a ANO na zrušení omezení neschválili. Opozice i koaliční Spojené síly pro Prahu (TOP 09 a STAN) kritizovaly to, že podle nich náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě) opatření nedostatečně projednal s magistrátními kolegy a Prahou 1.

Na úseku ve směru od Národního divadla po ústí Divadelní ulice budou umístěny restaurační zahrádky, mají se tam konat i kulturní akce. Magistrát chce opatřením mimo jiné napomoci podnikům a institucím, které na nábřeží sídlí. Podobná omezení v centrech podle náměstka Scheinherra v reakci na koronavirovou krizi v minulých týdnech zavedla řada jiných západních měst.

Namísto původně navrhovaného zrušení opatření při diskusi vznikl kompromisní návrh šéfa klubu Spojených sil pro Prahu, že by uzávěra trvala jen měsíc a poté by se vyhodnotila. Ani ten však nakonec zastupitelé neodhlasovali.

K uzavření se tak ve čtvrtek zastupitelstvo vůbec nevyjádřilo a přijaté usnesení pouze úkoluje vedení města, aby s Prahou 1 projednalo koncepci dalšího omezení tranzitní dopravy na obou stranách Vltavy a aby podobné věci obecně řešilo i s městskými částmi.

Nejméně využívaný pruh

Omezení, o kterém magistrát informoval tento týden, vyvolalo velký odpor opozice a také vedení Prahy 1. „Není fér, že to nebylo projednáno s námi, ani se sousedními městskými částmi,“ řekl na čtvrtečním jednání starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN). Radní městské části pro dopravu Richard Bureš (ODS) dodal, že opatření bude znamenat zahlcení ulic Divadelní a Karolíny Světlé, stejně jako Malé Strany.

Scheinherr k tomu ve čtvrtek řekl, že se jedná v zásadě o marginální úpravu. „Jedná se o stometrový pruh jednoho jízdního pruhu. Tento úsek je nejméně využívaným na Smetanově nábřeží, protože většina lidí ho objíždí přes Divadelní ulici,“ řekl.

Dodal, že zklidnění nábřeží je součástí strategických dokumentů i předchozích rozhodnutí města, například těch navázaných na zprovoznění tunelového komplexu Blanka.

Smetanovo nábřeží bylo loni na podzim více než dva týdny uzavřeno, paralelně platila i uzavírka na Malé Straně. Město podle tehdejších vyjádření chtělo paralelním uzavřením získat data k případnému dlouhodobému omezení dopravy na obou březích Vltavy.

O možném podobném omezení se v metropoli mluví již dlouho, podle zastánců do centra města a okolí řeky nepatří tranzitní doprava. Podle odpůrců nicméně není možné průjezd omezit před tím, než budou dokončeny oba pražské okruhy.

Spustit audio