Restaurátoři obnovují štuky v bočních kaplích baziliky na Svaté Hoře. Hotovo má být do Velikonoc

26. únor 2023

Poutníci chodili na Svatou Horu u Příbrami už před několika sty lety, kdy se na strmém kopci nad královským horním městem vypínala pouze kaple. Místo poutníků teď na Svatou Horu zamířili restaurátoři. V areálu čistí klenby a štuky.

V boční kapli barokní Baziliky Nanebevzetí Panny Marie na Svaté Hoře stojí až do stropu lešení a restaurátorka Kateřina Straková na něm postupně obnovuje vzácné štuky. Tři ze zdejších kaplí, které jsou nyní součástí baziliky, totiž byly původně venkovní."Tím, jak je tady náročné podnebí, tak ta výzdoba dostávala hodně zabrat," vysvětluje kostelnice Věra Langová. 

Na výzdobě Svaté Hory se podíleli přední malíři, sochaři a štukatéři

Věhlasné mariánské poutní místo už má přitom hlavní náročnou rekonstrukci za téměř 200 milionů korun za sebou. Skončila před osmi lety. "Zaměřila se hlavně na stavební práce, ty restaurátorské práce v nich byly minimálně," doplňuje Langová, proč přišlo čištění štuků na řadu teprve teď. 

Původní rozpočet na restaurátorské práce byl 4,5 milionu korun, vlivem inflace se částka minimálně o půl milionu korun zvýší. 

Štuky i další výzdobu v bazilice budou restaurátoři obnovovat až do Velikonoc. 

autoři: Tomáš Maleček , jum
Spustit audio