Retro dovolená - Středočeši trávili dovolené na chatách i pod stanem. Na ohni uměli uvařit dokonce guláš s knedlíkem

V době budování socialismu se do exotických zemí nejezdilo. Středočeši si dovolenou ale uměli užít. Na chvíle strávené pod stanem u Sázavy nebo u Berounky většina z nás ráda vzpomíná.

Nádherná středočeská příroda lákala trampy už za první republiky a v 70. a 80. letech minulého století to nebylo jinak. Táborníci bývali ale mnohem skromnější. Spokojili se s malým stanem. Kdo měl obytný přívěs, tak to byl pán.

Neodmyslitelně k tomu patřila kempingová sedací souprava z hliníku, doplněná textilem. Nesměla chybět ani jídelní souprava, která se skládala z různých kelímků, hrníčků, tácků a nádob,“ říká kurátorka rakovnického Muzea TGM Lenka Šmídová. „Do restaurací se samozřejmě také chodilo, ale bylo spíše zvykem, že si lidé vařili sami. K tomu sloužily různé přenosné vařiče.“

Rodiny trávily ve středočeských kempech často celé prázdniny. Táborníci si vozili z domova i peřiny, aby se jim spalo jako v bavlnce. Otcové v pondělí ráno odjížděli do práce a na víkend se vraceli. Maminky byly v té době otužilé – dětské plínky praly v potoce a sušily je nad ohněm. V kotlíku dokázaly uvařit jahodové knedlíky a usmažit řízky s bramborem. Večer se hrály karty a zpívalo se u táboráku.

Mnozí Středočeši si splnili sen a pořídili si chatu či chalupu. „Češi to je národ kutilů, takže to chataření a chalupaření s tím velice úzce souvisí,“ usmívá se kurátorka rakovnického muzea Lenka Šmídová. „Ty chaty bývaly většinou poblíž lesa a rybníků, takže hodně času lidé trávili u vody. Sbírali a zpracovávali lesní plody.“

Radosti a strasti majitelů letních sídel zachytil například seriál „Chalupáři“ nebo komedie „Na samotě u lesa“. Oblíbený český film „Slavnosti sněženek“ se odehrává v chatové osadě Kersko.

Dobře vybavený cestovatel měl všechno úhledně srovnané. Díky cestovnímu budíku nikdy nezaspal - na výstavě v Muzeu TGM

K moři se jezdilo hlavně do Bulharska, do Rumunska nebo do Německa. Mnozí zaměstnanci velkých podniků dodnes vzpomínají na rekreaci v malých chatičkách. Mobilní telefony tehdy nebyly. Rekreanti proto nezapomenutelné chvíle zachycovali na diapozitivy a místo SMS zpráv domů posílali barevné pohlednice. 

Zavzpomínat na dovolenou v době 70. a 80. let minulého století můžete v rakovnickém Muzeu TGM. Výstava nazvaná „Jak jsme jezdili na dovolenou“ potrvá až do 31. září 2018. 

Další zajímavosti z historie Středočeského kraje si přečtete na webových stránkách www.slavime100let.cz. Najdete tam i tipy na výstavy a kulturní akce v našem regionu.

 

Spustit audio