Reveň rebarboru sklízíme jen do konce června

7. červen 2019

Mohutné řapíky rebarbory sklízíme jen do „svatého Jana“. Vylamování řapíků ji totiž oslabuje, stejně tak kvetení. Jak při sklizni postupovat a na co lze rebarboru použít?  Ivan Dvořák  z časopisu Zahrádkář vysvětluje:

„Reveň se sklízí opatrným vylamováním a vytrháváním listů s celými řapíky. Je to vidět i u prodejců na trhu, že se prodávají řapíky s bází. Sklízíme nejlépe po ránu, kdy jsou řapíky šťavnaté, křehké, co nejdříve odstraníme listovou plochu, aby nezavadla. Poté řapíky zachladíme, uložíme v ledničce.

Tím, že rostlinu zbavujeme listů v době, kdy po zimě nejintenzivněji roste, jí nenecháváme možnost regenerovat a střádat energii či výživné látky na další růst a přípravu na zimu. Když  ji necháme kvést, také ji oslabujeme. Aby reveň rebarbora dobře rostla každý rok, přestáváme pár dnů po letním slunovratu sklízet, přihnojujeme a zaléváme (pokud je třeba) aby rostlina zregenerovala a získala sílu na přežití další zimy. Květenství odstraňujeme už v zárodku.

Ony na konci června už ani ty řapíky nejsou, co bývaly na jaře. Hrubnou, obsahují vlákna, dřevnatí. Na hnojení požíváme komposty nebo rozložený hnůj (v zimě), v období vegetace do doby ukončení sklizně hnojivo typu Kristalon Start, poté spíše něco jako Kristalon Plod a květ, pro vyzrávání.

Květenství rostlinu oslabuje

Rebarbora vydrží v lednici 2-3 týdny (podle kvality řapíků i lednice). Zpracovat by se měla ještě do doby, než začne vadnout, na řapících se nesmí tvořit ložiska ukazující na začínající napadení houbovými nebo bakteriálními chorobami. Zpracovat se dá syrová nebo dušená rebarbora na koláče, dá se z ní vytvořit pomazánka (marmeláda), můžeme ji zavařit jako kompot. Nakrájená na krátké špalíky, jaké dáváme na koláč, se může i zamrazit. Chuť po tepelném zpracování ztrácí na výraznosti, zejména když rebarboru přesladíme.“

Spustit audio