Revmatismus může vzniknout přecházením horečnatých onemocnění

16. listopad 2022

Podzimní chladné teploty mohou způsobit některé zdravotní problémy, například bolesti kloubů. Mezi nejčastější příčiny patří artróza, zánět svalových úponů oblastí kloubů, poruchy překrvení, infekce, revmatismus a mnoho dalších. Právě revmatismus ale někdy těžko poznáme.

Revmatismus je onemocnění svalů, kloubů i pojiva a pod slovem „revma“ se často schovává spousta jiných onemocnění, počínaje artrózami. Revmatismus jako takový se dělí na kloubní a svalový. Pokud klouby hodně bolí, je nutné zajít za praktickým lékařem, který vás pošle na laboratorní vyšetření. Takto se zjistí, jestli je bolest artrotického původu anebo jestli se jedná o revmatismus.

Při bolestech drobných kloubů rukou je pro potvrzení diagnózy potřeba i rentgen. V těchto případech se totiž může jednat o tzv. revmatoidní artritidu.

Zjednodušeně se dá říci, že revmatismus vznikne, nebo nevznikne. Dokud ještě nebyla antibiotika, bývaly časté revmatické horečky způsobené streptokoky. Díky nedostatečné možnosti léčby pak následně napadly svaly, klouby nebo srdce. Postižený pacient pak trpěl různými dalšími chorobami.

Ruce postižené revmatoidní artritidou (45 vteřin po aplikaci kontrastního barviva)

Prevence a léčba revmatismu

Pacienti se silným revmatismem jsou léčeni na revmatologii, kde mají léčbu stanovenou přesně podle tíže svého onemocnění. V těžkých případech přijdou na řadu kortikoidy.

Příznaky revmatismu je možné alespoň zmírnit a jeho postup zastavit. Důležité je přeléčit antibiotiky všechna horečnatá onemocnění, která jsou bakteriálního původu, dodržovat životosprávu a neprochladnout. Pokud je vám revmatismus diagnostikován, užívejte léky, které zamezí jeho šíření v těle.

Jako prevenci bychom tedy rozhodně neměli přecházet nemoci, hlavně angíny. S hnisavou angínou tedy rozhodně neběhat, ani když nemáte vysokou teplotu. V případě podobných nemocí je nutné zajít na ORL nebo za svým praktickým lékařem. Podobná závažná onemocnění je pak na místě léčit antibiotiky, a skutečně doléčit.

Spustit audio