Říčany chtějí postavit novou školu za čtvrt miliardy korun

10. březen 2018

Říčany chystají výstavbu nové základní školy na Komenského náměstí. Architektonická kancelář už pracuje na projektové dokumentaci a stavět se má v příštím roce.

Náklady se podle mluvčí radnice Kateřiny Lauerové odhadují na 250 milionů korun. Nová budova má mít 18 tříd, další specializované učebny a jídelnu. Vznikne na volných pozemcích, kde je teď louka. Součástí areálu bude samostatná tělocvična s podzemním parkovištěm, venkovní sportoviště a park.

Radnice k vítězné studii budoucí školy uspořádala veřejné projednání a návrhy vystavuje na Masarykově náměstí. Podle starosty Vladimíra Kořena (Klidné město) přináší vítězný návrh i zajímavé dopravní řešení na Komenského náměstí. Auta by se totiž mohla rozdělit do několika proudů a před školou se pamatuje i na pěší zónu.

Většinu nákladů na stavbu nové školy mají pokrýt dotace – Říčany chtějí žádat v programu ministerstva školství určeného na rozšiřování školních kapacit v takzvaném prstenci kolem Prahy. Ten obsahuje téměř 1,7 miliardy korun. Vzhledem k tomu, že půjde o energeticky úspornou budovu, radnice bude usilovat i o peníze z Operačního programu Životní prostředí.

autor: Lenka Pištěková | zdroj: ČTK
Spustit audio