RICIN

15. leden 2003

V Londýně byli v minulém týdnu zatčeni teroristé, u nichž byly zjištěny stopy ricinu. Což odborníky velmi vyděsilo, protože oni na rozdíl od většiny z nás vědí, že ricin je smrtelně nebezpečný jed, dvakrát jedovanější než například jed kobří. Kapička, ať už polknutá, vdechnutá či vpíchnutá, dokáže zabít člověka, ale co říkám člověka, deset tisíc lidí. Léčba proti otravě ricinem neexistuje, do pěti dní se neodvratně umírá. Ricinem lze zabíjet individuálně, jako se to podařilo například bulharským komunistům, když potřebovali odstranit svého disidenta Georgi Markova, ricin lze použít jako zbraň hromadného ničení, což vědí v Iráku, kde tento jed hromadně vyráběli, jak přiznali. Nebo možná ještě vyrábějí, jak nepřiznali.

Většině z nás slovo ricin asi připomnělo ricinový olej, což je, jak jsme dosud soudili, nejedovatý prostředek proti zácpě. Můžeme tak soudit dál, ricinový olej je opravdu nejedovatý, i když se stejně jako ricin získává ze semen rostliny česky zvané skočec obecný, latinsky Ricinus communis. Skočec je stará užitková rostlina, u nás běžně roste, ale není tu původní, pochází z Afriky, což se projevuje například tím, že u nás je to rostlina jednoletá, přes zimu zmrzne, zatímco v Africe je to trvalá až 5 metrů vysoká dřevina. Pěstuje se hlavně pro olej, který se užívá nejen jako projímadlo a také v kosmetice, a protože na vzduchu netuhne, je oblíbený i jako mazadlo například leteckých strojů. S jedovatostí ricinového oleje je to přesně řečeno tak, že jedovatý není až poté, kdy se povaří s vodou. Ricinový olej i jed ricin obsahují semena skočce, která jsou v ostnitých tobolkách. Ty za zralosti na slunci pukají a velká vejcovitá, tmavohnědá, černě mramorovaná semena z nich odskakují. Ano, proto se tahle rostlina česky jmenuje skočec.

Michal Novotný

Latinské pojmenování skočce, které dalo název jak ricinovému oleji, tak jedu ricinu je tedy Ricinus. Jak tento název vznikl, není úplně jasné. Bezpečně můžeme ale říct, že se skákáním semen z tobolek nesouvisí, i když semena, v tomto případě jejich tvar, tu asi hrála svou roli. Podle jedné teorie název Ricinus vychází z řeckého, předtím egyptského a možná i hebrejského rikar, které znamenalo okrouhlý, podle druhé teorie jde o latinské slovo ricinus, které původně znamená klíště. Souvislost mezi klíštětem a semenem skočce by byla opět v tvaru, semeno má prý tvar klíštěte.

Vysílá se ve středu 15.1.

(připomínky a názory na tento příspěvek zasílejte e-mailem na adresu mnovotny@rp.cro.cz)

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.