Řidič autobusu, který usmrtil ve Slaném na nádraží chlapce, dostal podmíněný trest a zákaz řízení

26. říjen 2021 12:45, aktualizováno

Kladenský soud dnes uložil řidiči autobusu, který ve Slaném usmrtil dítě, podmíněný trest 12 měsíců s odkladem na 24 měsíců a zákaz řízení na tři roky. Rozsudek není pravomocný.

Devětapadesátiletý obžalovaný se dopustil usmrcení z nedbalosti tím, že neprávně reagoval na vzniklou situaci, uvedl dnes soudce Štěpán Jirounek. Tragická nehoda, při které zahynul žák první třídy, se stala loni v červnu na slánském autobusovém nádraží. Při nehodě utrpěli zranění další tři lidé.

Žalobkyně navrhovala řidiči dvouletý trest s podmínkou na 40 měsíců, peněžitý trest a zákaz činnosti, řidičův obhájce žádal zproštění obžaloby.

"V podstatě se jednalo o shodu několika okolnosti, která vyvrcholila tragickým najetím do hloučku dětí," uvedl soudce. V rozsudku připomněl, že řidič měl na nohou nevhodnou obuv, pantofle, nepřizpůsobil jízdu podmínkám a nesprávnou manipulací s pedálem aktivoval systém, který způsobil nepřiměřené zrychlení autobusu. Následně strhl řízení, čímž autobus nasměroval do hloučku dětí, které seděly na obrubníku. "Vaše reakce, jako reakce profesionálního řidiče, nebyla správná," řekl dnes soudce obžalovanému.

Technickou závadu podle Jirounka nelze zcela vyloučit a bylo by třeba podrobnější ohledání po nehodě. Je ale méně pravděpodobná a podstatný byl způsob řešení situace, dodal. Uvedl, že místo opakovaného sešlápnutí údajně zaseknutého plynového pedálu měl řidič brzdit.

Řidič v minulosti napsal rodině školáka omluvný dopis, ve kterém uvedl, že jediný, kdo selhal, byl on sám. Později při soudním jednáním jednání vypověděl, že při zrychlení autobusu se domníval, že se zasekl plyn, a snažil se situaci vyřešit prošlápnutím pedálu.

zdroj: ČTK
Spustit audio