Řidiče od zítřka čekají nová omezení na D1. Tentokrát na vjezdu do Prahy

7. červenec 2014

Na dálnici D1 na vjezdu do Prahy zítra začne více než tříměsíční oprava vozovky. Mezi Průhonicemi a Chodovem bude provoz sveden pouze do dvou pruhů jak ve směru do centra, tak z centra. Práce vyjdou na 259 milionů korun a Ředitelství silnic a dálnic na celém úseku položí tichý asfalt.

Vozovka mezi 1. a 9. kilometrem dálnice D1 je plná děr a nerovností, svodidla jsou poškozená a na krajnici i ve středu vozovky jsou nánosy bahna. Proto je podle mluvčího Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Jana Rýdla nutné silnici opravit.

„Je tam potřeba vyměnit asfaltovou vrstvu, opravit a sanovat podklad vozovek, u mostů je potřeba vyměnit elastické závěry, instalovat nová svodidla a taky – to je trošku specifikum, ale je to nutné – dojde k seříznutí a doplnění krajnice,“ vyjmenovává Jan Rýdl.

Kromě toho dojde i na opravy a odvodnění přejezdů přes střední dělicí pás a výměnu indukční smyčky, která automaticky sčítá dopravu. Práce se přitom dotknou jenom úseku ve směru do centra Prahy. Auta i kamiony tak budou muset jet v protisměru.

„Vždycky se bude jednat o omezení, kdy svedeme dopravu do systému 2+2. To znamená, v každém směru budou vždycky dva pruhy,“ dodává Rýdl.

Magistrátu se termín oprav zdá dlouhý

Kdo nechce stát v kolonách, může místo objet po Pražském okruhu. Opravy potrvají až do konce října, což se nelíbí pražskému magistrátu. Bude se snažit tlačit na to, aby dopravní omezení skončilo co nejdříve po prázdninách.

Jan Rýdl z Ředitelství silnic a dálnic ale oponuje, že už teď byl termín oprav stlačen na co nejkratší dobu. „Pokud by bylo možné provést opravu v kratším termínu, tak bychom to samozřejmě udělali.“

Říjnem ale oprava dálnice u Prahy neskončí. Další práce budou pokračovat v dubnu příštího roku.

autor: ank
Spustit audio