Řidiči MHD v Kladně si mohou případnou pomoc přivolat SOS tlačítkem. Policisté jsou u nich do 3 minut

30. květen 2022 15:00

Pouze tři minuty trvá strážníkům městské policie v Kladně dojet v případě nouze na pomoc některému z řidičů městské hromadné dopravy. A to díky nově nainstalovanému SOS tlačítku.

Snad každý z nás se někdy v autobuse nebo tramvaji setkal s hlučnými, podnapilými nebo třeba agresivními cestujícími. Řidiči v Kladně teď mají možnost přivolat v případě nouze městskou policii pouhým stiskem tísňového tlačítka přímo ze své kabiny, jak zjišťovala reportérka Karolína Burdová.

MHD Kladno

SOS tlačítko jí v jednom z autobusů kladenské MHD ukázal řidič Martin:

"Tlačítko je umístěné z posedu šoféra po levé straně, na tom levém panelu.... je červené... na černém podkladu. Zmáčknete ho na tři sekundy, aby nedošlo k nějakému nechtěnému spuštění a městská policie dostane informaci, kde se linka nachází. Vidí hned, o který bus se jedná, o kterou linku a můžou ji sledovat podle GPS."

Jak se autobusy se zapnutým tlačítkem po Kladně pohybují, sledovala reportérka přímo v operačním středisku městské policie. "Vidíme mapu Kladna a veškeré busy, které jsou v provozu a mají zapnutá tlačítka. Vidíme také vozidla městské policiie, která jsou v současné době ve výjezdu, a která můžou okamžitě reagovat reagovat na vyslání operačního důstojníka. Po nouzovém stisknutí tlačítka se městská policie dostane k autobusu do tří minut," vysvětluje ředitel kladenské policie Michal Strieborný.

Útoků v MHD přibývá

Fyzických i slovních útoků mezi cestujícími podle ředitele ČSAD MHD Kladno Ludomíra Landy přibývá. Nejvíce jich ale řidiči zaznamenali v době koronavirových vládních opatření.

"Někteří cestující nechtěli plně respektovat nařízení, třeba nošení roušek a podobně. Když jim to řidiči připomínali, tak docházelo i k fyzickým napadením buď řidiče nebo i autobusu. Skončilo to iprokopnutými dvěřmi."

Tísňová tlačítka fungují už dva měsíce ve všech 52 autobusech městské hromadné dopravy, žádný z řidičů ho prozatím nemusel použít.

autor: Karolína Burdová
Spustit audio