Ringo Starr se neztratil ani po rozpadu Beatles

30. leden 2022

V lednu roku 1974 sklízelo po celém světě velké úspěchy album bývalého bubeníka skupiny Beatles Ringo Starra. Singl s názvem You´re Sixteen z této dlouhohrající desky byl náležitě oceněn.

Když v r. 1967 vyšlo legendární album Sgt.Pepper´s Lonely Hearts Club Band skupiny Beatles, později vyhodnocené jako nejlepší deska v historii gramofonového průmyslu, mohli si majitelé LP hned jako druhou skladbu poslechnout písničku nazvanou S malou pomocí mých kamarádů. Skladba prý byla hned od začátku určena pro bubeníka Ringo Starra. Kromě jiného se Ringo v textu nechá slyšet, že je možné, že zazpívá i falešně. Mnozí škodolibí recenzenti konstatovali, že to je docela reálná možnost. Pravda, co se týká pěveckého umu, Ringo nebyl žádný Elvis nebo Tom Jones, ale posluchači ho měli rádi jako bodrého chlapíka, který pro legraci nikdy nešel daleko.

Když se Beatles v r. 1970 rozpadli, hodně lidí se domnívalo, že jeho kariéra zpěváka končí. Ringo Starr však nedbaje zákulisní zášti, brzy dokázal, že se i neškolený hlas dokáže prosadit. V roce 1970 vydal album  plné swingových evergreenů. Další LP bylo pro změnu ve stylu country. V první polovině 70. let měl i několik hitů. It Don't Come Easy v r. 1971, Back Off Boogaloo v r. 72 a Photograph o rok později. Na konci ledna sedmdesátého čtvrtého roku získal zlatou desku za hit You´re Sixteen. Hudební časopis Cash Box nazval Ringovu verzi fantastickou a dokonalou a uvedl, že zpěv je perfektní. A hudba je dokonalým doplňkem.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.