Rodiče i studenti protestují proti chystanému sloučení střední školy v Liblicích u Českého Brodu s kolínskou průmyslovkou. Pod peticí už je 3 500 podpisů

31. leden 2019 10:11

Únorové jednání středočeských zastupitelů budou s napětím sledovat studenti střední školy v českobrodských Liblicích. Rozhodovat se bude o tom, jestli budou muset od září dojíždět do Kolína. Hejtmanství totiž navrhuje liblické třídy zavřít a výuku přesunout na kolínskou průmyslovku. Pod peticí proti sloučení je už přes tři a půl tisíce podpisů.

Někteří studenti ze středních Čech si budou možná muset zvykat na nové třídy i spolužáky. Kraj totiž chce od září sloučit čtyři střední školy ve dvě především kvůli menšímu počtu dětí ve školách. Hejtmanství připravuje spojení Střední odborné školy v Liblicích s průmyslovkou v Kolíně a sloučit chce taky gymnázia v Čelákovicích a Brandýse nad Labem.

Na SOŠ v Liblicích se studenti vzdělávají v oborech ekonomika a podnikání a taky informační technologie. S připravovaným sloučením s kolínskou průmyslovkou ředitelka Darina Doškářová nesouhlasí. „Máme například tělocvičnu, kterou využívají i žáci ZŠ Bylany. Sloučení nevidím jako koncepční, nechápu, co je důvodem. Ředitelkou jsem byla jmenovaná v srpnu a dostala jsem šanci, abych s tou školou něco udělala,“ argumentuje ředitelka.

Pokud by od září došlo ke spojení škol, učili by se libličtí studenti nově v Kolíně. Do Kolína by ale pravděpodobně nepřešli všichni studenti. Pro některé by vzhledem k rychlému železničnímu spojení mezi Českým Brodem a Prahou bylo podle ředitelky výhodnější dojíždět do hlavního města.

Pod peticí je už víc než 3 500 podpisů

Proti možnému sloučení liblické a kolínské školy vznikla taky petice. Je na ní zatím asi 3500 podpisů. Jednou z iniciátorek petice je Miroslava Jirsová, maminka studenta, který v Liblicích studuje. „Vadí mi to, že se to dotýká studentů, kteří budou příští rok maturovat a teď jsou v období stresu, kdy neví, co s nimi bude dál,“ říká

Případné sloučení středočeských škol by museli schválit krajští zastupitelé. Ti o tom budou jednat 18 února. Podle hejtmanství vychází návrh na optimalizaci škol z Programového prohlášení Rady kraje. „Je to výsledkem dlouhodobé činnosti odboru školství. Návrh na sloučení je vždy na základě přesných údajů jako jsou čísla o naplněnosti škol,“ říká hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO).

V Liblicích je kapacita školy podle vedení 180 míst, v současné době navštěvuje školu téměř stovka dětí. Přes nejistou budoucnost je snahou přilákat nové studenty. „Žáky pro příští rok přijímáme, ale přihlášky jim potvrdíme 19. února,“ dodává ředitelka.

Proti sloučení škol protestují taky v Čelákovicích, kde o situaci jednala rada města. Přijala usnesení, ve kterém nesouhlasí s případným ukončením gymnaziálního vzdělávání ve městě.

autor: Michal Trnka
Spustit audio