Rodinná firma ze středních Čech vyrábí originální dřevěné bubny. Oblíbili si je jazzmani i rockeři

21. duben 2021

V truhlářské dílně ve vesničce Sluhy nedaleko Prahy vznikají originální bubny s jedinečným zvukem. Přesně podle přání hudebníků je vyrábějí otec a syn Vágnerovi. Původně dělali zakázkový nábytek, teď mají vlastní značku bubnů Hallvad Drums. Stejně nadšeně opravují i starší nástroje.

V dílně u domu je podlaha zasypaná hoblinami. Mezi stoly a stroji na obrábění dřeva se lehce pohybují otec se synem. „I když tady často hučí mašiny, tak devadesát procent času je tady klid a lepí se, pastuje se, dolaďuje, vrtá a montuje,“ usmívá se Jan Vágner starší.

„Naše bubny jsou ke slyšení všude možně: od metalových festivalů, přes jazzové události a třeba hrály i v Národním divadle. Teď jsou v divadle ABC,“ říká Jan Vágner mladší. „Naše bubínky můžete slyšet u policie v Curychu, v berlínské filharmonii, můžete je slyšet v big bandech,“ doplňuje Jan Vágner starší.

Pro Originál Vintage Orchestr Vágnerovi vytvořili repliku bicí soupravy z roku 1920

A jak se takový buben vyrábí? „Kdybych to měl zkrátit, tak většinou lidem říkám, že to je princip soudku na rum. Špalky dřeva naskládaný do kolečka, plus nějaká drobná alchymie,“ směje se Jan Vágner mladší. Na výrobu bubnů v dílně využívají vyschlé a vyzrálé dřevo, které je staré alespoň 30 let. Nedávno napočítali, že ve skladu mají 37 druhů dřevin.

Jaký byl první buben, který firma vyrobila? A dá se buben naladit? Poslechněte si v reportáži Báry Kvapilové.

Spustit audio

Související