Rodinnou kavárnu Kaffka v Novém Strašecí podporují místní lidé i samotní zaměstnanci

30. duben 2021

Manželé Šandovi v Novém Strašecí před sedmi lety založili rodinnou kavárnu Kaffka. Citlivou rekonstrukcí přetvořili historický dům do stylové kavárny, kde každý hned po příchodu pocítí srdečnou atmosféru. V současné situaci kavárnu zachraňuje skvělá zdravá kuchyně a lidé, kteří rádi pomáhají.

Manželé Kamila a Petr Šandovi si přáli vytvořit nedaleko svého bydliště místo, kde by se lidé setkávali u dobré kávy a zároveň prožili příjemný kulturní zážitek. V Novém Strašecí si proto před sedmi lety založili kavárnu Kaffka. Citlivou rekonstrukcí přetvořili historický dům do stylové kavárny s krbem, kde každý hned po příchodu pocítí srdečnou rodinnou atmosféru.

Začátky ale nebyly jednoduché. Pro rozjezd kavárny zvolili delší, ale příjemnější cestu. Nespolehli se na placenou reklamu, ale na doporučení lidí, kteří kavárnu ze zvědavosti navštíví a o svůj hezký zážitek se podělí se svými známými. Paní Kamila Šandová dnes vzpomíná, že to sice bylo obtížnější, ale rozhodně příjemnější.

Kamila Šandová s dcerou a s paní Ivetou Mrnkovou, která obsluhuje u výdejního okénka

Lidé si kavárnu Kaffka pro její srdečnou atmosféru oblíbili

Interiéry jsou stylově zařízené a za chladnějšího počasí tu všechny zahřejí krbová kamna. V době, než karanténní opatření paralyzovala chod kavárny, se ve vnitřních prostorách pravidelně konaly i výstavy fotografií, obrazů, přednášky nebo menší koncerty. Společenský život se z kavárny náhle vytratil, vkusně zařízené interiéry jsou už několik měsíců  prázdné a k dispozici zůstalo pouze výdejní okénko.

Vernisáž fotografií Pavly Sirůčkové

Krizovou situaci v současnosti zažívají všechny kavárny, ale v Kaffce se vše navíc zkomplikovalo i z rodinných důvodů. Paní Kamila Šandová je na mateřské dovolené a  o chod kavárny se momentálně nemůže starat. Kavárnu nyní řídí doslova na dálku po telefonu a manžel Petr kvůli svému jinému zaměstnání může pomoci pouze s řešením akutních problémů.

A právě nyní se ukázalo, jak moc měli místní lidé kavárnu v oblibě. Snaží se pomoci alespoň tím, že si často chodí pro chutné veganské obědy k výdejnímu okénku. Podle Ivety Mrnkové, která obsluhuje, místní lidé také vycítili, že majitelé kavárnu nezakládali proto, aby na ní zbohatli, ale aby v Novém Strašecí vytvořili hezké místo pro setkávání lidí.  

Velkou pomocí jsou i samotní zaměstnanci, kteří na majitele nedají dopustit

Logo kavárny Kaffka je velmi originální a vtipné

V této obtížné době se zpětně ukázalo, jak bylo pro založení a chod kavárny zásadní ze všeho nejdříve vyhledat příjemné a spolehlivé zaměstnance. Takové, pro které je kavárna srdeční záležitosti a na které je spolehnutí. Zajímavé totiž je, že manželé původně veganskou kavárnu neplánovali. Když kavárnu otevřeli, dodatečně zjistili, že příjemná slečna, kterou angažovali na přípravu jídel, tíhne k veganské stravě a umí připravit velmi chutná jídla. Rozhodli se proto ponechat jí volný „tvůrčí“ prostor k vaření a brzy se v Kaffce vedle skvělé kávy začaly podávat i chutné zdravé obědy a zákusky.

Vše je tu připravováno z kvalitních čerstvých a sezonních surovin. Lidé si pro kvalitní zdravý oběd dojíždějí i z větší dálky a dnes paradoxně právě obědová menu pomáhají zachránit chod celé kavárny. Paní Kamila Šandová je navíc šťastná, že má v kavárně ochotné zaměstnance, na které se může spolehnout a chod kavárny jim svěřit, i když se nyní o provoz starat osobně nemůže. Všichni se už ale těší na otevření kavárny a posezení s kávou u stylových dřevěných stolků. A také na další výstavy obrazů či fotografií nebo zajímavé přednášky.

Spustit audio

Související