Rodiny mohou skončit pod mostem, přiznává Bauer. Dávky by dle jeho novely šlo krátit po jednom přestupku

Proč se poslanci ODS rozhodli navrhnout novelizaci zákona o pomoci v hmotné nouzi? Je nutné zavádět represivní opatření pro osoby, které dávky pobírají a nezaplatí pokuty za spáchané přestupky? Zlepší se tak život ve vyloučených lokalitách? Tomáš Pancíř se ptal poslance Jana Bauera z ODS, který novelu připravil.

Bavme se o tom, co zaznívalo ve Sněmovně: když to někdo udělá, má rodinné příslušníky, zajímá mě, co se s tou rodinou stane.

Já bych mu doporučoval, aby to nedělal, aby si dal velký pozor. Za další, ta krátká novela se jmenuje Třikrát a dost, to znamená, že tam je velký prostor pro prevenci, pokud je to poprvé...

... ano, pokud i potřetí, dostanu se k tomu za chvíli. Ono to není tak jednoznačné, ono to může být i po prvním přestupku. Nicméně jsme v situaci, kdy člověk splní ty předpoklady, má rodinné příslušníky a teď mě zajímá, jestli celá ta rodina přijde o bydlení, bude na ulice, spát pod mostem, děti půjdou do dětského domova – nebo jestli předpokládáte, že stát se o ně nějakým způsobem stejně postará.

Čtěte také

Já to nechci říkat takhle na rovinu. My tady máme takový ten rakousko-uherský model, že všechny ty problémy na těch obcích zůstávají. Víte, já v tom vidím hlavně ten preventivní pohlavek, oni si musí uvědomit, že jejich chování nemůže být beztrestné.

Takže skončí pod mostem?

Může nastat situace, že třeba skončí pod mostem. Já si ale myslím, že pokud je někdo zodpovědný tatínek rodiny a spáchá někde přestupek, tak by měl zaplatit pokutu a najít si především nějakou práci, aby tu rodinu uživil. To si myslím, že je jeho hlavní úkol.

Vy jste říkal – a koneckonců tak prezentujete i ten návrh – že to je třikrát a dost, zároveň když jste v pátek jako ODS rozesílali tiskovou zprávu, tak jste psali, že se to týká lidí, kteří se dopustí nejzávažnějších přestupků. Když se ale člověk začte do textu novely, zjistí, že pokutu z dávek bude možné strhnout už po prvním přestupku a navíc že jejich okruh tak úzký není. Že postih může přijít za porušení nočního klidu, za znevážení postavení úřední osoby či za poškození nebo zakrytí turistické značky. Není ta prezentace trochu zavádějící?

Ne, určitě ne. Opakuji, jedná se o závažné a opakované přestupky.

Pardon, je zakrytí turistické značky závažný přestupek?

Čtěte také

Já jsem si zrovna dneska na jednom nejmenovaném úřadu zjišťoval, co je závažný přestupek: ten je jasně definovaný v zákoně o přestupcích a všechny tyto závažné přestupky se musí hlásit do přestupkového rejstříku. To, co my chceme postihovat, prostě nejsou přestupky za parkování nebo za drobné věci, o tom to není.

Za parkování ne, ale v té novele jsou definovány přestupky proti veřejnému pořádku, proti občanskému soužití, proti majetku a v těch konkrétních ustanoveních, v těch konkrétních paragrafech zákona o některých přestupcích je třeba i to, co jsem citoval: to porušování nočního klidu nebo poškozování turistických značek.

Jestli si myslíte, že porušování nočního klidu – permanentní vyvádění na chodbách bytových domů, rušení nočního klidu, kradení bot za dveřmi, zvonění na zvonky – není závažný přestupek, já si tedy myslím že je. A jsou to právě tyto přestupky, které lidem, co tam žijí, vadí nejvíc.

Na kolik „nepostižitelných“ má podle Jana Bauera novela dopadnout? Proč si myslí, že může pomoci i chudým lidem? Poslechněte si celý rozhovor vedený Tomášem Pancířem.

autoři: Tomáš Pancíř , jkh

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.