Rolovaný makový koláč Jany Kučerové je kynutý zázrak podobný vánočce s mákem a švestkami

Tenhle koláč se švestkami Jany Kučerové z Lázní Toušeň je jako vláčná vánočka s báječným švestkovým koláčem v jednom. Je kynutý, a navíc s rumovou zálivkou. Tenhle koláč plný chutí musíte ochutnat.

Ingredience
  • Na těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • 21 g droždí
  • 5 g soli
  • 100 g moučkového cukru
  • 100 g změklého másla
  • 300 ml vlažného mléka
  • 2 žloutky
  • 1 vejce na potření
  •  
  • Na náplň:
  • 150 g mletého máku
  • 200 ml mléka
  • 1 lžička perníkového koření
  • 120 g cukru
  • 20 g másla
  • citronová kůra z ½ citronu
  • 500 g vypeckovaných švestek
  •  
  • Na potření:
  • 20 g másla
  • 2 lžíce rumu

Postup

Do mísy prosejeme mouku, přidáme sůl, cukr a rozdrobíme droždí. Vše společně promícháme.

V další míse utřeme žloutky s máslem do hladkého krému. Pak do něj přilijeme vlažné mléko a vše vyšleháme do tekutého krému. Tento žloutkový krém pak přilijeme k promíchaným suchým surovinám.

Ze všeho vypracujeme vařečkou vláčné polotuhé těsto. Bochánek pomoučíme a necháme hodinu kynout přikrytý při pokojové teplotě.

Mezitím si připravíme náplň. Mletý mák smícháme s cukrem, přidáme povolené máslo, citronovou kůru a perníkové koření. Vše zalijeme mlékem, promícháme a povaříme v mikrovlnné troubě po dobu 4–5 minut. Směs se nepřipálí.

Následně si nakrájíme vypeckované švestky, každou přibližně na 12 dílků.

Koláčovou formu vymažeme máslem.

Těsto rozdělíme na dvě nestejnoměrně velké části. Nejdříve rozválíme na obdélník větší díl. Placku potřeme makovou směsí a na polovinu náplně poklademe pokrájené švestky. Placku i s náplní srolujeme, vzniklý závin stočíme do kruhu a vložíme do koláčové formy po obvodě.

Stejným způsobem rozválíme, naplníme a zavineme i druhý díl těsta. Druhý závin vložíme do středu formy. Do mezer mezi těsto a doprostřed kruhu naskládáme zbylé švestky. Před pečením potřeme koláč rozšlehaným vejcem a dáme péct při 180 °C na 45 minut dozlatova.

Po upečení koláč polejeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem, který jsme zahřáli v mikrovlnné troubě. Před podáváním můžeme posypat moučkovým cukrem.

Jana Kučerová

Recept si našla kdysi v jednom časopisu a od té doby ho peče. Je totiž vláčný a plný chuti. Rodina si ho oblíbila.

Vařili jsme ve sto let starém rodinném domku jejích rodičů, který stavěl dědeček paní Kučerové. Pohostila nás kuřecí baštou s bramboráčky a také jednohubkami s výtečnými pomazánkami.

Bylo to příjemné natáčení s romantickým nádechem starých časů, díky krásně zachovalé staré kuchyni.