Roman Šmucler: Zubních chirurgů jsem se vždy bál

11. prosinec 2013

Se stomatologem a přednostou kliniky Asklepion doc. MUDr. Romanem Šmuclerem, CSc. jsme mluvili o zubní chirurgii.

Zaměřili jsme se na problémy, které je možné s pomocí zubní chirurgie řešit. Mluvili jsme o tom, jak mohou zubní chirurgové ulevit svým pacientům od bolesti.

Je málo oborů lidské činnosti, které vyvolávají takový strach, jako zubní chirurgie. „Osobně jsem se jí bál i bojím také,“ říká docent Roman Šmucler. A dodává: „Strach je normální, zuby a jejich okolí jsou tou nejcitlivější oblastí lidského těla.“

Jak ulevit od bolesti?

Stomatologie v posledních letech ale pokročila i na tomto poli a lékaři mohou pacientům dramaticky ulevit. Možnosti premedikací, znecitlivění se velmi zlepšily. Jemnější jsou chirurgické postupy. Veliké nástroje nahradilo operování pod mikroskopem.

Plombování zubu (ilustrační foto)

Moderní materiály dramaticky zkracují léčení takových vyhlášených nepříjemností, jakými jsou chirurgické extrakce zubů moudrosti, nebo resekce kořenového hrotu.

Je velmi užitečné být uvědomělým a znalým pacientem, který si najde pracoviště, kde mu maximálně ulehčí možné nesnáze slušným chováním počínaje a špičkovými technologiemi konče, jakými jsou třeba lasery, které zjednodušili dříve dramatické operace retních uzdiček u dětí.

autoři: Alima Martinová , Roman Šmucler
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.