Romana Kdýrová vyrábí paličkované šperky. Je to koloběh energie, říká

6. září 2021, aktualizováno

Energie, kterou při této titěrné každodenní práci do drobných šperků vkládá, se jí vrací prostřednictvím spokojených zákazníků. Na řemeslných trzích, výstavách a dalších akcích své výrobky nejen prodává, ale také jejich výrobu přímo na místě předvádí. V Odoleně Vodě, kde žije, jsme Romanu Kdýrovou navštívili a byli zvědaví, jak se k paličkování dostala.

Vypráví: „Poté, co jsem dostudovala, rozhlédla se v práci, pořídila si dítě, manžela, další děti a psa, mě v roce 1999 okouzlila a pohltila technika paličkování. Prvotní pokusy byly takové ty klasické: obrázky, prostírky. Brzy mi to nestačilo a začala jsem hledat modernější zpracování krajky. Nakonec jsem se pustila do vlastních návrhů a u toho jsem zůstala. Baví mě to a naplňuje.

Od roku 2006 se zaměřuji na paličkované šperky - náušnice, náramky, přívěsky, brože. Jsem příznivcem drobného šperku. Chci, aby šperky byly nositelné, do práce i do společnosti. Snažím se do nich vložit kus sebe, svou energii a momentální pocit.“

Paličkovaný prsten

Pokud byste chtěli Romanu Kdýrovou vidět paličkovat na vlastní oči, v sobotu 11. 9. dopoledne ji najdete na farmářském trhu v Letňanech v parku Stará náves, 18. 9. na Posvícení v Nové Vsi u Mělníka od 14 hodin, 25. 9. mimo náš kraj, v Hradci Králové na akci nazvané Nábřeží řemeslníků, a 26. 9. v přírodním divadle v Doksech u Kladna na Dni řemesel a tvoření pro rodiny.

Jak se jmenuje válec, na kterém se paličkuje? A bolí z paličkování ruce? Poslechněte si v reportáži.

Spustit audio