Romská ženská skupina Manushe odstartovala nový projekt s cílem získat novou generaci aktivních Romů

5. říjen 2021

Koordinátorky projektu Bidaripen ženské romské skupiny Manushe se sešly v Praze, aby prodiskutovaly návrhy na zlepšení kvality života v lokalitách, ze kterých samy pocházejí a zapojily tak romskou komunitu do společenského života v jejich městech.

„V rámci Khamora přijely komunitní organizátorky a koordinátorky ze sedmi měst – z Chodova, Rokycan, Písku, atd. Probíraly se projektové aktivity, jakým směrem je posouvat dál. Plánovaly se veřejné akce v daných městech. Chceme se dále setkávat a řešit, co dále je v městech zapotřebí udělat,” říká koordinátorka ženské romské skupiny Manushe Claudia Laburdová.

Čtěte také

A o jaké konkrétní změny se chtějí Romky ve svých městech zasadit?

„Řešily jsme například autobusové zastávky v Chodově. V lokalitě Železný Dvůr školní autobus totiž jenom projíždí, zastávka chybí a děti proto nemohou nastupovat a dojet do centra města. Dále jsme řešily dětské hřiště. V Písku například plánujeme setkání s některými neziskovými organizacemi, abychom společně některé z projektů propojili.”

Koordinátorky spolupracují přímo s romskou komunitou, ze které samy pocházejí a snaží se ji zapojit do společenského života v jejich městě.

„V každém z měst je jedna hlavní koordinátorka, která má kolem sebe dalších tři až pět žen v roli komunitních organizátorek. V rámci komunitních setkání jde potom o 15 až 20 lidí.”

S koordinátorkami zapojenými do projektu Bidaripen ženské romské skupiny Manushe úzce spolupracuje expertka projektů, která se je snaží nasměrovat a poradit jim s konkrétními kroky.

„Je těžké je motivovat, protože každá rodina nebo konkrétní člověk řeší hlavně sociální problémy, tj. bydlení nebo zaměstnání. Neznamená to ale, že ti lidé nemají chuť dělat něco navíc. Spíš si nedokáží říct, co ještě by mohli udělat a co potřebují. Máme ovšem skvělou expertku, Moniku Berkyovou, která na ta komunitní setkání jezdí s námi a která s lidmi aktivity plánuje a pomáhá jim najít společná řešení.”

Manushe Junior

Do skupiny Manushe Junior se v letošním roce zapojilo celkem 50 dívek a chlapců. Snahou projektu je získat novou generaci aktivních Romů.

„Vymyslely jsme Manushe Junior, skupinu pro mladé ve věku 14 až 18 let. Většinou se jedná o dívky. Zatím působí v pěti městech. Juniorky se budou pravidelně setkávat, pořádat veřejné akce menšího typu, například výstavu fotografií. Momentálně mají za úkol vymyslet menší kampaň. Zrovna včera měly workshop s influencerkou, která jim vysvětlovala jak funguje TikTok a jiná média.”

autor: Rena Horvátová
Spustit audio

Související