Rostou! Houbaři v našem kraji většinou odcházejí z lesa s košíky, plnými hub

16. červenec 2022 20:05
Zprávy

Houby v našem kraji rostou. Pravé hřiby, křemenáče i kozáky. Někdy i plné koše z lesů nosí rekreační houbaři i mykologové. Může za to častý déšť a teplo. Na houby redaktor Radek Duchon v sobotu vyrazil konkrétně k Orlíku, do Brd a do Posázaví.

„Máme masáky, hříbky, suchohřiby, na smaženici tak akorát, bude i houboví omáčka“ pochlubili se Českému rozhlasu houbaři v Benešovské pahorkatině.

Naopak u Kamýka nad Vltavou si houbaři posteskli, že tam houby moc nerostou. Mykologové radí, že je možné sbírat i holubinky. „ Můžeme je sbírat i podle barev ty které jsou zelené, bývají jedlé,“ potvrzuje mykoložka Hana Švecová.

Meteorologové začali na svém webu zveřejňovat aktuální mapu, na které s ohledem na srážky i teploty posledních dnů odhadují pravděpodobnost růstu hub v zemi. Počasí má na růst hub zásadní vliv. Obecně platí, že houby začínají nejvíc růst zhruba deset dní po vydatných deštích a následném teplém počasí. Nesmí být ale moc horko.

Nejvíc hub roste od července do září. Základem pro údaje na "houbové" mapě je informace o nasycení půdy srážkami v předchozích 30 dnech v kombinaci s průměrnými teplotami posledních sedmi dní. V teplejších měsících se mohou srážky rychleji vypařovat, proto se musí index srážek korigovat průměrnými teplotami. Stejné množství srážek je jinak efektivní pro růst hub v červnu než třeba v srpnu

autoři: Radek Duchoň , Von
Spustit audio