Roušky a rozestupy zhruba na délku jednoho velblouda aneb Zoopark Zájezd na Kladensku se chystá znovu otevřít brány

26. duben 2020

Zoopark Zájezd, který byl kvůli vládním opatřením proti šíření nemoci covid-19 uzavřen, otvírá v pondělí. Provozovatelé nyní řeší způsob prodeje vstupenek, který má být podle vládního nařízení elektronický. U vchodu do zooparku bude návštěvníkům k dispozici dezinfekce, řekl ČTK Daniel Koleška ze Zooparku Zájezd.

Přístupné budou všechny venkovní expozice, kde jsou nyní i mláďata, například lemurů kata, lemurů hnědých, kozy kamerunské nebo ovce ouessantské. Zatím nepřístupný zůstane pavilon, kde jsou chameleoni, leguáni i další druhy, objekt tvoří menší uzavřené prostory.

"V současnosti usilovně pracujeme na tom, abychom byli schopní v pondělí začít prodávat online vstupenky," uvedl Koleška. Denně může do areálu zoo až 600 návštěvníků, počet se odvíjí od povolených 150 návštěvníků na hektar, zoo má čtyři hektary. "Budeme kontrolovat dodržování rozestupů na délku zhruba jednoho velblouda, budeme kontrolovat nošení roušek a samozřejmě budeme nabádat lidi k nějaké všeobecné ohleduplnosti," dodal Koleška.

Absence návštěvníků přinesla soukromé zoo finanční potíže, protože příjmy ze vstupného jsou jedním z jejích hlavních zdrojů peněz. Pomohla řada lidí, a to například adopcí zvířat, kdy sponzoři posílají peníze konkrétnímu druhu zvířete. Kvůli nedostatku financí je ale například pozastavena výstavba pavilonu pro drápkaté opičky.

V Zájezdě stoupá zájem o zážitky, i nyní je možné zakoupit například prohlídku zoo s průvodcem po zavírací době nebo krmení zvířat, uskutečnění ale bude možné až po ukončení vládních omezení.

Zoopark Zájezd chová přes 100 druhů zvířat od hmyzu až po primáty. Její představitelé uvádějí, že má největší veřejně přístupnou druhovou kolekcí chameleonů na světě. Chová mimo jiné pár ohrožených leguánů jedlých, letos doufá i v odchov jejich mláďat. Zoo se věnuje vzdělávání veřejnosti, především dětí, ročně ho navštíví přes 45.000 lidí.

zdroj: ČTK
Spustit audio