Rozhledna na Anenském vrchu v Sosnové je z místního dřeva a kamene. Je z ní krásný výhled na Praděd

12. únor 2020

Na vyhlídkovou plošinu dřevěné rozhledny v Sosnové na území opavského Slezska vede něco přes osmdesát schodů. Jde o jednu z nejnovějších rozhleden vybudovaných v česko-polském pohraničí, která vyrostla na zalesněném Anenském vrchu. Cestou nahoru k rozhledně minete několik odpočinkových míst s lavičkami a téměř před vrcholem zastřešené posezení.

Z dřevěné turistické rozhledny se mohli výletníci poprvé rozhlédnout do okolí v říjnu roku 2018. Rozhledna Sosnová stojí v nadmořské výšce 506 metrů a má celkem sedm plošin. Nejvyšší z nich se nachází ve výšce 22 metrů.

Celá rozhledna je ukotvena na čtyřech betonových pilířích, které jsou obložené kameny. Vyhloubeny byly přímo z místa, na kterém rozhledna stojí. I veškeré modřínové dřevo, použité na stavbu rozhledny i nedalekého přístřešku s posezením, pochází z místních lesů.

Samotná obec Sosnová leží v podhůří Jeseníků mezi městy Bruntálem, Krnovem a Opavou. Z rozhledny, která je celoročně volně přístupná, se tak dá kromě vrcholů Jeseníků a Beskyd dohlédnout i do Polska. V obci se nachází také Kaplička Sv. Anny s parkovou úpravou okolí a s pramenem údajně léčivé vody, kde se každoročně koná Anenská pouť.

V Sosnové se také narodil malíř Paul Gebauer (1888-1951), který patří k významným představitelům meziválečného německého malířství ve Slezsku. Jeho obrazy jsou k vidění ve sbírce opavského Slezského muzea.

autor: čan
Spustit audio