Rozhledna Romanka u Nymburka slouží turistům, myslivcům i mobilním operátorům. Je z ní vidět na Ještěd i na Žižkovskou věž

19. červenec 2018

Ve Středočeském kraji se na přelomu tisíciletí začaly objevovat zajímavé stavby. Jednou z nich je anténní stožár na umělém návrší u Hrubého Jeseníku jen pár kilometrů od Nymburka. Turistům slouží jako rozhledna. Myslivci odtud počítají laně a zajíce.  

 

Rozhledna Romanka je dokladem toho, že i novodobé technické stavby mohou být přirozenou součástí středočeské kulturní krajiny. Padesátimetrový anténní stožár slouží jako základnová stanice mobilní sítě. „ Když operátoři zjistili, že pokrytí signálem v našem regionu je špatné, tak požádali obec Hrubý Jeseník o umožnění výstavby stožáru,“ vysvětluje nezávislý starosta Hrubého Jeseníku Miroslav Šifta. „Obec umožnila výstavbu tohoto stožáru s tím, že bude vybudována rozhledna.“ Stavba probíhala v roce 2002 a trvala 8 měsíců. Unikátní projekt nakonec získal v soutěži Grand Prix 2002, kterou každoročně pořádá Obec architektů, cenu v kategorii krajinářské architektury. 

 „Rozhledna je situovaná v nadmořské výšce 204,5 metru a nejvyšší vyhlídková plošina je 26 metrů nad povrchem,“ stoupá po 116 schodech na točitém schodišti starosta Miroslav Šifta. Romanka je jednou z nejníže postavených rozhleden v Čechách, ale je z ní překvapivě dobrý výhled. Za pěkných dnů uvidíte Krkonoše, Sněžku, Ještěd i Žižkovskou věž. Vyhlídkové plošiny využívají místo posedu i místní myslivci. Mají tady totiž skvělý přehled o tom, jaká zvěř se nachází na okolních polích.

A jak dostala Romanka jméno? V Hrubém Jeseníku v době stavby žila nemocná dívka, které nemohla do školy. Celý podzim a zimu spolu s dědečkem chodila alespoň na procházky k rostoucí rozhledně a přitom montérům nosila čaj. Když se pak vybíral název rozhledny, sami dělníci navrhli, aby se rozhledna jmenovala po nemocné dívce.

K rozhledně můžete pohodlně dojet na kole. Například od zámku Loučeň je to necelých 10 kilometrů. Většina trasy přitom vede po polních cestách. 

Další tipy na výlety a zajímavá místa Středočeského kraje si můžete připomenout na webových stránkách www.slavime100let.cz. Najdete tam také pozvánky na doprovodné akce v rámci oslav stoletého výročí naší republiky.

Spustit audio