Rozvoj cukrovky? Největším rizikem je nedostatek pohybu, varuje Martin Prázný

Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy hlad, dieta, jídlo, deprese

O cukrovce se říká, že je to civilizační choroba. Vyskytuje se totiž zejména v zemích, kde vzrůstá životní úroveň a kde jsou snadno dostupné energeticky bohaté potraviny. „Člověk má najednou hodně jídla a zároveň málo pohybu,“ říká doc. MUDr. Martin Prázný z Diabetologického centra 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze.

Cukrovka označuje nemoci, které jsou spojené se zvýšenou hodnotou krevního cukru - glukózy. Když jeho hodnota stoupne přes určitou kritickou hranici, člověk onemocní cukrovkou. Problém je, že to většinou vůbec netuší, protože rozvoj cukrovky trvá zpravidla několik let.

Vznik cukrovky je spojený především s vysokým příjmem energie, často způsobeným právě cukry. To ale ještě zákonitě neznamená, že jídlo bohaté na sacharidy musít být sladké. Například obyčejný chléb sám o sobě sladký není, má ale vysoký obsah sacharidů ve formě škrobu, který nám dává spoustu energie.

Poslechněte si celý rozhovor s doc. MUDr. Martinem Prázným