Ruční práci sklářů ze Svojkova vyhledávají přední muzea i filmové a seriálové produkce

7. listopad 2018
Česko – země neznámá

Liberecký kraj bývá nazývaný krajem sklářství. Sklo tam bývalo doma především v podhůří a na horách. To platí o Krkonoších, Jizerských horách i Lužických horách. A právě v jejich podhůří, na Českolipsku se nachází obec Svojkov a v ní malá sklářská dílna otce a syna Haidlových. Ti tradičními postupy vyrábějí repliky historického skla, které můžete vidět v předních evropských muzeích, ale i v řadě filmů a seriálů od Pirátů z Karibiku až po Hry o trůny.

Počátky sklářství v Lužických horách sahají až do poloviny 13. století. Skláři zde našli křemen, základní surovinu pro utavení skla, a také potřebné dřevo, především bukové, jehož popel byl další surovinou pro přípravu sklářského kmene, z něhož se tavila sklovina. V oblasti s takto bohatou sklářskou minulostí zažehli svoji malou pícku pánové Jiří Haidl a Josef Tichý v polovině 90. let. Tehdy to bylo v Novém Boru a samotnému založení dílny předcházel velký zájem o historii lesního skla.

Nová sklářská dílna se zaměřila na výrobu replik historického skla, převážně od raného středověku do poloviny nového věku, tedy období baroka. Podklady pro výrobu čerpali oba mistři především z historických pramenů, dobových reprodukcí a také z originálů dochovaných v českých a evropských muzeích nebo archeologických pracovištích. Největší zájem o jejich sklo projevily severské země, a tak se severské, hlavně vikingské motivy objevovaly a dodnes ve výrobě objevují nejčastěji.

V 21. století se sklářská dílna přesunula do Svojkova a Jiří Haidl v započatém díle pokračuje se svým synem Jakubem. I nadále jde výhradně o ruční práci podle starých postupů. Sklo se taví v malé pícce a každá sklenička, pohárek, miska či džbán se do žáru ohně několikrát vrací, aby se udržela teplota skla potřebná pro zdobení a další úpravy.

S uměním svojkovských sklářů se můžete setkat v muzeích ve Skandinávii, Německu, Francii, Anglii a v dalších zemích, ale vidět na vlastní oči, jak se rodí křehká krása, to je teprve ten pravý zážitek. Přímo u sklárny je autobusová zastávka linky mezi Novým Borem a Zákupy.

Spustit audio