Rusko slibuje reakci na radarovou základnu v Česku

7. červenec 2008

V reakci na americký protiraketový radar v Česku podnikne Rusko adekvátní kroky. V České televizi to řekl ruský velvyslanec Alexej Fedotov. Rusko by chtělo, aby mohlo mít na amerických základnách u nás a v Polsku své pozorovatele, s tím ale naši vyjednávači nesouhlasí.

Podle místopředsedkyně zelených Dany Kuchtové je ruský požadavek jeden z důvodů, proč by měli politici dobře zvážit, jestli výstavbu radaru v Česku vůbec podpoří. "Jednak to zcela evidentně rozpoutává nové kolo ve zbrojení. Začínáme tam, kde jsme skončili někde v 80. letech. Prolamujeme dohodu o odstraňování konvenčních zbraní a také o těchto radarových zařízeních. Ta stálá přítomnost ruských komisařů je pro Čechy, kteří tady zažili ruskou invazi, politicky nepřijatelná," řekl Kuchtová.

Podle náměstka ministra zahraničí Tomáše Pojara se na nabídkách Rusku z české strany nic nemění. Také vicepremiér Alexandr Vondra z ODS stálou ruskou přítomnost vyloučil. Uvedl ale, že v budoucnu je ochoten jednat o nějaké jiné formě monitoringu.

Do Prahy zítra přiletí šéfka americké diplomacie Condoleezza Riceová. Během své cesty do Evropy se vyhne Polsku. Potvrdil to její úřad. V Praze by měla podepsat smlouvu o umístění radaru. Několik let domlouvaný projekt, který podle průzkumů odmítá většina české veřejnosti, tak získá oficiální podklad. Smlouvu ovšem musí schválit český parlament, kde pro ni koaliční vláda Mirka Topolánka vůbec nemá jistou podporu.

Bezpečnostní opatření, která budou zítra v Praze platit, nechtěla česká policie zveřejnit, policejní prezidium jen připustilo, že v ulicích bude mít více policistů než obvykle.

S návštěvou Polska program Riceové nepočítá. Poláci podle americké strany chtějí příliš za souhlas se stavbou základny. Do smlouvy chtějí zahrnout i americkou pomoc s modernizací polské armády. Washington teď uvažuje i o dalších lokalitách, kde by raketová základna mohla vyrůst.

Mělo cenu hladovět proti radaru nebo za něj? O tom budou v Radiofóru po 18. hodině diskutovat aktivista Iniciativy Ne základnám Jan Tamáš a novinář J. X. Doležal.

autoři: jim , evr
Spustit audio