Růže stolistá je zdravý zázrak. Vyzkoušejte nápoj z květů

28. květen 2018

Růže stolistá byla vyšlechtěna v 16. století ve Francii a postupně se dostala i do českých venkovských zahrádek, kde kvete dodnes. Nejprve se ale objevila na bylinkových zahradách při klášterech. Růže stolistá byla totiž především užitkovou rostlinou.

„V době Napoleonských válek se podával výluh z růže stolisté zraněným vojákům. Tehdejší apatykáři byli schopni vyrobit z této květiny na třicet druhů léků,“ říká s obdivem zahradník František Hlubocký. Při důležitých poradách se věšely růže stolisté nad hlavy rokujících. To, co se řeklo pod růží, se nesmělo vynášet ven.

Blahodárné účinky růže stolisté

Výluh z okvětních lístků růže stolisté  má zlatavou barvu připomínající čaj s citrónem. Blahodárně působí na naši mysl, uklidňuje, napomáhá soustředění. Takže i dnešní maturanti mohou vyzkoušet tuto zdravou variantu, která jim pomůže lépe se soustředit a navíc má blahodárný vliv na trávicí trakt. Pokud naložíte okvětní lístky do jablečného octa, poslouží vám tento octový výluh ke zklidnění kůže po bodnutí hmyzem.

Růže stolistá se po staletí použivala jako léčivá rostlina

Recept na růžový nápoj

Na dva decilitry vody použijte okvětní plátky z jednoho květu růže stolisté. Trochu je pokrájejte a  pokud chcete mít nápoj rychle, zalijte ho vlažnou až teplou vodou a nechte vychladnout.

Víte, že z levandule můžete udělat limonádu i repelent?

02390031.jpeg

Levandule patří sice neodmyslitelně ke Francii. Ale také na našich českých zahradách se začíná prosazovat stále více.

Pokud tolik nespěcháte, vložte do džbánu dostatek nakrájených plátků, zalijte studenou vodou a nechte přes noc odstát. Dochuťte citrónem, můžete přisladit medem, přidat meduňku citrónovou.

„Růže se s meduňkou i citrónovou chutí dobře doplňuje,“ dodává František Hlubocký.

Vyzkoušejte i další báječné letní nápoje, které osvěží. Co třeba levandulová limonáda nebo nápoj z lipových květů?!

Spustit audio