Rybáři vylovili v Brdech jeden z dvojice Padrťských rybníků, ryb je třikrát méně

5. listopad 2021 13:00, aktualizováno

Do chráněné krajinné oblasti se rybáři vrátili po dvouleté přestávce. I přesto je ale kaprů a jiných druhů ryb v tamním rybníce třikrát méně než v uplynulých letech.

Rybáři se chystají přejít u Padrťských rybníků na co nejvíce ekologický způsob chovu. Také proto, že zde objevili vzácný druh raka kamenáče.

Současný výlov přibližuje mluvčí vojenských lesů a statků Jan Sotona. "Právě vidíme, že chlapi vytěžují zátah, který ráno provedli. To znamená, že mají zataženou síť a vyndavají ryby a třídí. Rybu potom odvážejí na sádky v Mirošově, kde bude k prodeji veřejnosti."

Výlov Dolejšího Padrťského rybníka

Ryb je letos méně, než v předchozích letech, v dalších letech se počítá s ještě menším množstvím. Jan Sotona vysvětluje, proč tomu tak je.

"Dolejší Padrťský rybník přechází do naprosto extenzivního chovu. To znamená, že ta osádka bude příští rok ještě o něco nižší. Nebudeme vůbec přikrmovat, a to ani ekologickými krmivy. V zásadě budeme přecházet na mnohem ekologičtější chov. Důvodem je, že v odtoku z Padrťských rybníků se nachází populace vzácného raka kamenáče."

autoři: Karolína Burdová , JMys
Spustit audio