RYBY

26. únor 2003

Už několik dní žijeme v astrologickém znamení Ryb, takže je načase povědět si něco o jazykovém zákulisí pojmenování tohoto astrologického znamení a současně zvířetníkového souhvězdí Ryby.

Pokud jde o české slovo ryba, budeme s ním poměrně rychle hotoví. Jde o slovo všeslovanské a jeho starší historie není jasná. Jiří Rejzek v Českém etymologickém slovníku píše doslova toto: "Praslovanské ryba je etymologicky neprůhlednou inovací starých indoevropských výrazů pro rybu, z nichž je například německé Fisch, latinské piscis. Řada výkladů, žádný však nepřesvědčuje." Tolik Jiří Rejzek. Z té zmíněné nepřesvědčující řady výkladů zaznamenejme aspoň jeden ? podle něj ryba není indoevropské, ale takzvané praevropské slovo. To by znamenalo, že ho Indoevropané přejali od původních nám zcela nepříbuzných obyvatel Evropy.

Michal Novotný

Souhvězdí Ryby, latinsky Piscis, je poměrně nevýrazné, na obloze se vyskytuje poblíž dalších abych tak řekl vodních souhvězdí, tedy Vodnáře, Velryby, Delfína a Jižní ryby. V tomto seskupení hvězd viděli dvě ryby už staří Babylóňané, Asyřané a Peršané, což od nich přejali Řekové a později i Římané. Řekové i Římané si ale k souhvězdí Ryby přejatému z východu přitvořili vlastní legendy o jeho vzniku. Kupodivu každý svou. Řecká je méně známá a tvrdí, že ty dvě ryby jsou mláďata ryby, která na obloze figuruje pod jménem Jižní ryba. Což je ryba proslavená tím, že zachránila egyptskou bohyni Eset, Řeky a Římany zvanou Isis, před utopením. Římská legenda je barvitější. Ty dvě ryby jsou podle ní ve skutečnosti bohyně krásy a lásky Afrodité, které Římané říkali Venuše, a její syn Eros, v Římě zvaný Cupido. Dostali se na oblohu v podobě ryb na památku chvíle, kdy se ti dva bozi skutečně museli proměnit v ryby. Jednou totiž na procházce kolem Eufratu potkali příšerného obra Tyfóna, který ničil, na co přišel. Ani před božstvy by se nezastavil, a tak se bohyně krásy a její syn mohli zachránit jedině tak, že skočili do vody a tam se proměnili v ryby. V ty ryby, které jsou teď na obloze jako jedno z dvanácti zvířetníkových souhvězdí.

Pokud byste se chtěli dozvědět něco víc o zmíněném obrovi Tyfónovi, vydržte do zítřka. Půjde řeč o tajfúnu, tedy o Tyfónovi.

Vysílá se ve středu 26.2.

(připomínky a názory na tento příspěvek zasílejte e-mailem na adresu mnovotny@rp.cro.cz)

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.