Ryby a rostliny v bunkru? Nymburský projekt nadchl odborníky

26. říjen 2017

Protiatomový kryt u nymburského hřbitova zabydlí ryby a rostliny. V nádržích bude až 400 kilogramů sumečků a tilápií. Znečištěná voda pak pohnojí saláty a rajčata.

Cesta přes travnatý pozemek se najednou ztratila v zemi, kde jsou těžká kovová vrata do bývalého protiatomového krytu. Sloužit měl jen pro deset lidí, i přesto má u vstupu vrátnici.

„Tenhle kryt měl původně sloužit pro komunistické pohlaváry, kteří by v případě válečného konfliktu měly pomocí telefonní ústředny korigovat obranné složky v okolí,“ vysvětluje současný provozovatel bunkru Bohuslav Škoda.

„Projekt Aquaponie je několik tisíc let starý projekt. Je to vlastně chov ryb, spojený s pěstováním zeleniny. Už indiáni využívali k pěstování plovoucí vory na jezerech k pěstování ovoce a zeleniny a my jsme to jen zdokonalili,“ dodal Škoda

Pan Škoda zatím postavil asi dvacet podobných menších systémů, hodiny strávené experimenty už ani nepočítá. Investovat tady chce asi jeden a půl milionu korun. A co projektu říkají nymburští radní? „ Nám se ten nápad moc líbí, proto jsme to v radě podpořili. Myslím si, že nevyužitý kryt bude velmi příznivě využit,“ říká nymburská místostarostka Adriena Gabrielová (ANO).

Nymburský projekt nadchl i předsedu Asociace aquaponických farem Michala Fojtíka. „Nikdo o tom zatím nic neví, takže musíme všem všechno vysvětlit a všechny přesvědčit, že takový projekt má budoucnost,“ potvrzuje Fojtík.

Pro veřejnost bude kryt otevřený od začátku roku 2018 každé pondělí.

Do bunku se dostanete přes troje bytelné dveře
Spustit audio