Rychlý jablečný štrúdl místo klasického taženého závinu zachutná každému

Marie Hostinská z Rychnova nad Kněžnou, která v Pochoutkovém roce soutěží s receptem na dortovou omáčku nabídla moderátorovi Patriku Rozehnalovi u sebe doma i výtečný zjednodušený tažený jablečný štrúdl. A poskytla mi i recept na jeho výrobu.

Ingredience
  • 200 g hladké mouky
  • 100 ml horké vody
  • 1 lžička sádla
  • špetka soli
  • 1 žloutek
  • 4 větší jablka
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 vanilkový cukr
  • 4 lžíce strouhanky
  • oříšek másla

Postup

Do mísy nasypeme mouku, zalijeme ji horkou vodou, do které dáme předem sádlo a sůl.

Vše společně promícháme, přidáme žloutek a vypracujeme těsto. Přikryjeme ho teplým hrnečkem nebo pánvičkou a necháme chvíli odpočinout.

Mezitím si nastrouháme jablka, která smícháme s cukrem, skořicí a strouhankou. Vše dohromady orestujeme lehce na pánvi s troškou másla.

Směs poté klademe na tence rozválené těsto, které zabalíme a dáme péct do trouby při 180 °C asi 25 minut.