Rychlý jablečný štrúdl místo klasického taženého závinu zachutná každému
Marie Hostinská z Rychnova nad Kněžnou, která v Pochoutkovém roce soutěží s receptem na dortovou omáčku nabídla moderátorovi Patriku Rozehnalovi u sebe doma i výtečný zjednodušený tažený jablečný štrúdl. A poskytla mi i recept na jeho výrobu.
Ingredience
- 200 g hladké mouky
- 100 ml horké vody
- 1 lžička sádla
- špetka soli
- 1 žloutek
- 4 větší jablka
- 1 lžička mleté skořice
- 1 vanilkový cukr
- 4 lžíce strouhanky
- oříšek másla
Postup
Do mísy nasypeme mouku, zalijeme ji horkou vodou, do které dáme předem sádlo a sůl.
Vše společně promícháme, přidáme žloutek a vypracujeme těsto. Přikryjeme ho teplým hrnečkem nebo pánvičkou a necháme chvíli odpočinout.
Mezitím si nastrouháme jablka, která smícháme s cukrem, skořicí a strouhankou. Vše dohromady orestujeme lehce na pánvi s troškou másla.
Směs poté klademe na tence rozválené těsto, které zabalíme a dáme péct do trouby při 180 °C asi 25 minut.