Rychnovskými šlápotami vás v rodišti Karla Poláčka provedou hlavní hrdinové jeho knihy Bylo nás pět

15. květen 2019
Česko – země neznámá

"My hoši, co spolu chodíme, prožíváme všelijaká dobrodružství. Jestli chcete, tak pojďte s námi." Citát ze známé Poláčkovy knihy Bylo nás pět je zároveň pozváním na Malé putování Rychnovem nad Kněžnou pro děti, táty, maminky – celé rodinky! Cestou po trase Rychnovských šlápot, která má jedenáct zastavení s informačními tabulemi, vás čeká mnoho zajímavého i poučného.

Rychnov nad Kněžnou je nejen krásné město a vstupní brána do Orlických hor, ale i místo, odkud pochází řada významných osobností. Patří k nim i spisovatel a novinář Karel Poláček. V rodném městě ho připomíná i vycházkový a naučný okruh Rychnovské šlápoty. Můžete si ho projít volně podle informačních tabulí a začít třeba tou první na rychnovském vlakovém nádraží, kde najdete podrobnou mapu.

Anebo se můžete napřed zastavit na Starém náměstí v budově bývalé radnice. V přízemí historického domu sídlí Městské informační centrum, kde si vyzvednete hrací kartu a mapku, cestou vyplníte křížovku a na závěr vás v informačním centru odmění památečním zvonečkem.

Celý okruh měří 2,7 kilometru a jeho prostřednictvím společně s pěticí kluků objevíte nejzajímavější místa ve městě. Od nádraží půjdete Havlíčkovou ulicí k ulici Palackého, kde se dozvíte víc o Karlu Poláčkovi a na staré fotografii uvidíte jeho rodný dům. Šlápoty vás pak povedou k synagoze, ve které je Památník Karla Poláčka.

S Pepkem Zilvarem za zvonem Kryštofem

V Panské ulici nad Starým náměstím stojí pak sousoší proslulé pětice kluků od profesora hořické kamenicko-sochařské školy Michala Moravce. Veřejnost si jeho dílo mohla poprvé prohlédnout v roce 2003, slavnostní odhalení se uskutečnilo za přítomnosti režiséra televizního zpracování stejnojmenné knihy Karla Smyczka a také představitelů klukovských rolí.

Zleva stojí Josef Zilvar z chudobince, Čenda Jirsák se psem Pajdou, Éda Kemlink, Petr Bajza a Tonda Bejval. Kromě sousoší mají hrdinové z románu v Rychnově nad Kněžnou i své ulice, a to v lokalitě Nová Sibiř, poblíž Plaveckého bazénu.

Z Panské ulice vystoupáte do mírného kopečka na Poláčkovo náměstí s bustou Karla Poláčka a s výhledem na Kolowratský zámek. Ten patří k nejhezčím barokním stavbám Podorlicka. Dnešní podobu mu totiž vtiskl barokní architekt Jan Blažej Santini.  

Šlápoty Kolowratskou ulicí vám umožní spatřit i barokní kostel Nejsvětější Trojice, také se Santiniho "rukopisem", Rychnovský Slavín na místě vyhořelé piaristické koleje a gymnázia a čtyřbokou renesanční zvonici z roku 1604, ve které visí třetí největší zvon v Čechách jménem Kryštof. Právě tady je pomyslná "šlápota" Pepka Zilvara z chudobince, který o prázdninových pátcích při večerní vycházce s turisty smí zvon třikrát rozeznít.

Od zvonice si můžete vyšlápnout přes pohlednou ulici Chaloupky s kulturní památkou, jedinečným komplexem řemeslných domků ze 17. Století, a pak se podívat na Rychnov nad Kněžnou z nadhledu, z ulice Na Láni u židovského hřbitova. Na druhou stranu od zvonice se v okruhu Rychnovských šlápot cestou k lesoparku Včelný projdete k dřevěnému altánu, místu relaxace, sdělování zážitků nebo doplnění tajenky v křížovce.

autor: VaW
Spustit audio