Rys, rival

27. listopad 2003

Včera jsem tu vyprávěl zamotanou historku o původu slovního spojení má oči jako rys, do kterého se šelma česky zvaná rys dostala nezaslouženě, vlastně omylem. Pokud jste neposlouchali a věc vás zajímá, podívejte se na naše webové stránky do složky Archív, tam rubriku Slova najdete více než rok nazpátek. A já musím splnit slib, který jsem včera dal.

Neměl jsem totiž dost místa, abych promluvil i o dalších rysech, které se vyskytují v češtině. Totiž o rysech jako narýsovaných výkresech a o rysech, jež nám někdy ztvrdnou ve tváři, čili o rysech, které Slovník spisovného jazyka českého definuje jako charakteristické čáry, tahy a linie. Slovo rys, jak se dočteme ve stejném slovníku, má ještě také význam "charakteristická vlastnost, znak", a tak můžeme číst třeba, že "rysy tamní ekonomiky naznačují blížící se krizi". Všechny tyto rysy jednak nemají nic společného s kočkovitou šelmou zoologicky zvanou Lynx a za druhé jsou naopak vzájemně příbuzné. Stejně jako od nich pocházející slova rýsovat, rýsovadlo, ryska, nárys, obrys a třeba půdorys a bokorys tyto výrazy pocházejí z němčiny, ze slova Riss, trhlina, nákres a ryska, které je ze slovesa reissen, rýsovat, kreslit. Toto německé slovo je příbuzné s anglický write, psát.

Další slovo, které jsem do dnešní rubriky vybral, nemá s rysem nic společného, vlastně ano, to skoro nepodstatné, že začíná stejným písmenem R a i to, že jde o cizí, správně řečeno přejaté slovo. Zatímco u rysů a rýsování bychom možná váhali, pokud jde o rivala a od něj odvozenou rivalitu, myslím, že ne. Slova rival ve významu soupeř či sok a rivalita ve významu soupeření jako cizí slova vnímáme bez váhání. Zajímavější však je původ slova rival. Jeho řekněme pradědečkem je latinský výraz rivus, který znamená potok, strouha, vodní tok. Řetěz mezi potokem a soupeřením popisuje Jiří Rejzek ve svém etymologickém slovníku takto: "Přes německé Rival, francouzské rivall z latinského rivalis, téhož významu, původně ,spoluuživatel vodního zdroje (potoku, strouhy apod.), od rivus, potok, strouha, tok." Takže, pokud tomu dobře rozumím, jde tu o ten starý známý dosud se běžně vyskytující jev, že ti, kteří spolu něco vlastní a nemusí jít jen o potok, se dřív nebo později ze spolupracujících kamarádů stanou rivaly, soky, soupeři, často nepřáteli.

autor: Michal Novotný
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka