Rzivost nebo padlí by měl každý mírně pokročilý zahrádkář poznat

9. listopad 2018

Tipněte si, jakých problémů v zahradě se nejčastěji týkají dotazy, které dostávají odborníci od zahrádkářů. Nebudeme vás dlouho napínat. Prý se nejčastěji ptáme na divné oranžové skvrny na listech, především na listech hrušní. Co je způsobuje a jak máme problém řešit? Pokračuje Ivan Dvořák z časopisu Zahrádkář:

 

„Dokonce se stává, že ve frontě před stánkem Zahrádkáře na výstavě stojí z deseti lidí tři, kteří přiházejí právě s tímto dotazem. Přinesou s sebou napadené listy, my si je od nich půjčíme, napíšeme k nim cedulku, o jaký problém se jedná, vystavíme, a hned fronta prořídne, protože si lidé odpověď na svůj dotaz jednoduše přečtou. Jedná se o rzivost (viz foto).

Další velké množství lidí se ptá na „plíseň“ na hroznech vinné révy a na dalších rostlinách, třeba na růžích. V 99 % případů se ovšem nejedná o plíseň, ale o padlí (viz foto). Časté jsou také dotazy na moniliózu nebo jak se zbavit molice ve skleníku a na brukvovité zelenině. Na všechny tyto otázky jsme už odpovídali i v této naší rozhlasové rubrice Zahrádkářských tipů a odpovědi najdete zde na webu v písemné i zvukové podobě a s fotografiemi. Vyhledejte si problém, který vás trápí, budeme rádi, když vám naše poradna pomůže.

Nedávno na výstavě Flora Olomouc přišel k našemu stánku pán a ptal se, jak má zimovat hořec. Tak jsem mu začal vyprávět o tom, že je hořec zimovzdorný, že vydrží pod sněhem,… V tu chvíli mi pán skočil do řeči s tím, že on má ale hořcový stromek. To je ovšem něco jiného, takzvaný hořcový stromek (lilkovník hořcokvětý) je nádobová rostlina, která mrazuvzdorná není. Touto historkou jsem chtěl naznačit, že při pokládání dotazů je důležité vědět, o jakou rostlinu se jedná, umět ji popsat a stejně tak dobře popsat i případný problém, který rostlinu trápí. Nejlepší je samozřejmě rostlinu postiženou chorobou či škůdcem osobně donést nebo vyfotografovat a poslat,“ dodávám Ivan Dvořák.

Na mnohé dotazy už odpovědi existují. Najdete je přímo v časopise Zahrádkář nebo na webu zde:

http://www.zahradkari.cz/metodiky/

http://www.zahradkari.cz/odborne/index.php?str=65

Spustit audio