S jarní únavou zatočí bylinkový zápar. Zkuste recept našich prababiček

21. březen 2019

Když nás do peřin zažene zdravý spánek, určitě nelze nic namítat. Ovšem pokud nás k ulehnutí nutí jarní únava, je potřeba se tomu postavit. Můžete to zkusit pomocí bylinek a staročeského receptu.

Byliny se používaly v mnoha lékových formách, mezi kterými kraloval bylinný čaj. Ten dodával tělu příslušné léčivé substance. Přípravě čaje bylo třeba věnovat náležitou pozornost.

Čaje se připravovaly ve skleněné, porcelánové nebo smaltované nádobě. Byliny se buď spařovaly, nebo vařily, mohly se také macerovat. My si dnes připravíme tzv. zápar – tedy nápoj ze spařených bylin, slazený medem.

Ingredience:

1 list šalvěje
1 list rozmarýnu
1 list pelyňku
2 řebříčkové natě
2 třezalkové natě
větší množství listů kopřivy

Listy bylinek dáme do šálku a přelijeme horkou vodou. Po dostatečném vylouhování ochutíme medem. Podáváme vlahý nebo studený.

bylinný čaj
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka